Evliya Çelebi nerede doğdu?

Gazetemizin yazarlarından Erhan Afyoncu, yeni havalimanına Evliya Çelebi adının verilmesini önerdi. 29 Ekim 2018'de yayımlanan yazısında Afyoncu "Evliya Çelebi 1611'de İstanbul Unkapanı'nda doğmuştur" dedi. Gazeteci ve...

Gazetemizin yazarlarından Erhan Afyoncu, yeni havalimanına Evliya Çelebi adının verilmesini önerdi. 29 Ekim 2018'de yayımlanan yazısında Afyoncu "Evliya Çelebi 1611'de İstanbul Unkapanı'nda doğmuştur" dedi.
Gazeteci ve yazar İhsan Tunçoğlu bu ifadeye itiraz etti. Dumlupınar Üniversitesi'nde öğretim görevliliği de yapmış olan Tunçoğlu şöyle diyor:
"Evliya Çelebi 25 Mart 1611'de Kütahya'nın Zeryen mahallesinde doğmuştur. O mahalle halen mevcuttur. Kendi seyahatnamesinde küçükken mahallede nasıl oyunlar oynadıklarını yazar. Bilahare kız kardeşinin kaçırılması üzerine saraya giderek kaçıran beyi şikâyet ederler. Sonrasında da İstanbul'dan Kütahya'ya dönmezler ve padişahın himayesinde İstanbul'a yerleşirler. Babası Derviş Mehmet Zilli, dedesi Kara Ahmet Efendi'dir. Kütahya'da medfun bulunan dedesinin kabri restore edildi."
İhsan Tunçoğlu'na hem Evliya Çelebi'nin dedesinin kabrinin restorasyonuna hem de gazetemizde yayımlanan yazıya sağladığı katkı için teşekkür ediyorum.
Tunçoğlu'nun iddiasını Erhan Afyoncu'ya aktardım fakat henüz kendisinden bir yanıt alamadım. Dilerse konuyla alakalı görüşlerini benimle paylaşabilir ya da kendi köşesinde değerlendirebilir.

*** 'Türkiye'li damat' meselesi
Sabah'ta ve başka mecralarda yayımlanan bir haber bazı okurlarımızın tepkisini çekti. 1872'de Filistin topraklarına yerleştirilen ve orada Kfar Kama köyünü inşa eden Çerkesler hakkındaki haberin başlığı 'Kfar Kamalılar Türkiyeli damatları sevdi' şeklindeydi.
Okurlarımızın tepkisi başlıkla içerik ve fotoğraflar arasındaki uyumsuzluk nedeniyle idi. 90 haneli köyde 12 Türkiye kökenli damat bulunmasının bu şekilde aktarılmasından rahatsız olmuşlardı. Aslında rahatsız olanlar sadece onlar değil, aynı zamanda hakkında haber yapılan köyün sakinleriydi.
Bir okurumuz o köyde yaşayan bir Çerkesin ağzından şunları aktardı:
"Yaşadığımız ülkenin topraklarında b...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Beni kitaplarla kandırdılar, şikayetçiyim! 10 Nisan 2020 | 227 Okunma Evden kaçamayan adam 07 Şubat 2020 | 134 Okunma Bizde ‘name’ bitmez 10 Ocak 2020 | 100 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 11 Ekim 2019 | 189 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 13 Eylül 2019 | 83 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar