Kenevir üretimi artırılmalı

Gazetelerin sayfa sayıları günden güne azalıyor. Çünkü kâğıt son bir yılda neredeyse iki misli pahalandı. Pahalanmanın ilk ve tek nedeni kurdaki dalgalanma değildi. Arz-talep dengesi değiştiği...

Gazetelerin sayfa sayıları günden güne azalıyor.
Çünkü kâğıt son bir yılda neredeyse iki misli pahalandı.
Pahalanmanın ilk ve tek nedeni kurdaki dalgalanma değildi.
Arz-talep dengesi değiştiği için kâğıt zaten pahalanmaya başlamıştı; kurdaki dengesizlik yaraya ekilen tuz oldu.
Arz-talep dengesinin değişmesi meselesini açıklayalım: Dünyada belli başlı kâğıt üreticileri ve tüketicileri var. Çin bunlardan biri...
Çin'deki bazı büyük kâğıt fabrikaları yenilenmek üzere kapanınca, Çin başka pazarlardan ciddi miktarda kâğıt çekmeye başladı.
Büyük kâğıt üreticileri bunu fırsat bilerek hem bölgelere ve ülkelere yönelik kotaları değiştirdiler hem de fiyatlara zam yaptılar.
Bütün bunlar kurda yaşanan oynamalardan çok önce başlamıştı, fiyatlar yabancı para birimleri üzerinden artmıştı.
Kâğıt fiyatındaki istikrarsızlığı açıklamak için elbette pek çok başka sebep daha bulunabilir.
Fakat bütün sebeplerin ortak noktası 'dışa bağımlılık' olacaktır.
Kâğıt bugün bir milli meseledir.
Ekmek gibidir, su gibidir, hava gibidir.
Kâğıt bugün bir milli güvenlik meselesidir. Türkiye nasıl insansız hava aracını kendisi üretebiliyorsa kâğıdını da kendisi üretebilmelidir.
Aslında üretmiyor değil fakat üreticiler haklı olarak enerjilerini ambalaj kâğıdı gibi daha kârlı ürünlere sarf ediyorlar. Gazete kâğıdı ikinci planda kalıyor.

Selüloz önemli
Bazıları da diyorlar ki: "Efendim, vaktiyle gazete kâğıdı üretildi bu ülkede ama dışarıdan aldığımızdan daha pahalıya mal oluyordu." Doğru, çünkü kâğıdı üretmek için ihtiyaç duyduğumuz ham maddeyi dışarıdan alıyorduk. Yani selülozu.
Bir mamulün hammaddesini kendiniz üretmiyorsanız, yerli teknoloji kullanmıyorsanız ve büyük markalar ortaya çıkaramıyorsanız yaptığınız üretimin fazla bir anlamı olmuyor.
Sözün özü, bir an önce selüloz üretmeye başlamamız lazım. Selüloz nasıl...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Beni kitaplarla kandırdılar, şikayetçiyim! 10 Nisan 2020 | 226 Okunma Evden kaçamayan adam 07 Şubat 2020 | 134 Okunma Bizde ‘name’ bitmez 10 Ocak 2020 | 100 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 11 Ekim 2019 | 188 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 13 Eylül 2019 | 83 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar