Kanayan yaramız: Haber fotoğrafları

Fotoğraf haberin ayrılmaz bir parçasıdır, kimi zaman ayrıca bir haberdir. Fotoğraf konusu önemlidir, ihmal edilmemelidir. Telif haklarına riayet edilmesi, resim altı yazılarına özen gösterilmesi gerekir. Filiz Deniz adlı...

Fotoğraf haberin ayrılmaz bir parçasıdır, kimi zaman ayrıca bir haberdir. Fotoğraf konusu önemlidir, ihmal edilmemelidir. Telif haklarına riayet edilmesi, resim altı yazılarına özen gösterilmesi gerekir.
Filiz Deniz adlı okurumuz diyor ki: "28 Temmuz 2018'de yayımlanan Bir Annenin Dramı başlıklı haberde kullanılan fotoğraf yanlış. Kime ait bilmiyorum ama o fotoğraf haberde sözü edilen Emre Teker'e ait değil."
Feyza Yıldırım adlı okurumuzdan gelen mesaj ise şöyle: "28 Temmuz Cumartesi günü Sabah gazetesinin en arka sayfasında Çan Kulesi 58 Yıldır Leylekleri Ağırlıyor başlığı altında benim çektiğim fotoğraf benim iznim ya da haberim olmadan yayınlanmış."
Fahri Yılmaz adlı okurumuz farklı bir konuya değinmiş: "Doğa İle İnsan Enerjisi Fotoğraflandı haberinde yarışmadan birinci olan fotoğrafı değil de ikinci olan fotoğrafı kullanmışsınız. Arkadaşlarım bana ait olmayan fotoğraf için beni tebrik ediyor."
Son şikâyetten başlayacak olursak... Hangi fotoğrafı kullanacağına sayfanın yapısı gibi faktörlere bağlı olarak tasarımcı karar verir, ikinci olan fotoğrafı kullanmak elbette hata değildir ama fotoğrafın kime ait olduğu ve yarışmadaki derecesi mutlaka yazılmalıdır.
İkinci şikâyetle ilgili olarak... Telif hakları konusunu bu köşede birçok kez işledik ve internetten resim seçmenin yanlışlığını dile getirdik. Bu konuda gözle görülür bir ilerleme olsa da böyle münferit hatalar halen yapılıyor.
Ve nihayet, ilk şikâyet... Sanırım kimse bunun için makul bir açıklama bulamaz.

*** 'Neresini düzelteyim?'

2 Haziran 2018'de Sabah'ta 30 Metreden Denize Düştü başlıklı bir haber yayımlandı. Buna göre Nihat Temel adlı 53 yaşındaki, emekli bir vatandaşımız, dengesini kaybetmiş ve 30 metre yükseklikten denize düşmüştü. Aslında tam da denize...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Beni kitaplarla kandırdılar, şikayetçiyim! 10 Nisan 2020 | 223 Okunma Evden kaçamayan adam 07 Şubat 2020 | 134 Okunma Bizde ‘name’ bitmez 10 Ocak 2020 | 100 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 11 Ekim 2019 | 181 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 13 Eylül 2019 | 81 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar