Yalan da olsa hoşuma gidiyor, söyle!

Buffalo Üniversitesi'nden başlarını Jun Zhuang'ın çektiği bir grup akademisyen ilginç bir sosyal medya araştırması yaptılar. Sandy kasırgasını ve Boston'daki bombalı terör saldırısını...

Buffalo Üniversitesi'nden başlarını Jun Zhuang'ın çektiği bir grup akademisyen ilginç bir sosyal medya araştırması yaptılar.
Sandy kasırgasını ve Boston'daki bombalı terör saldırısını merkeze alarak aktif Twitter kullanıcılarının doğal afet ve toplumsal kriz durumlarında ne tür tavırlar takındığını ölçmeye çalıştılar.
Sonuçlar son derece ürkütücü ve vahim:
Yalan ya da yanlış bir haberle etkileşim haline giren kullanıcıların yüzde 86'sı ile 91'i arasında bir kesim ya beğenerek ya da tekrar paylaşarak bu haberleri yayıyor.
Aktif kullanıcıların yalnızca yüzde 5'i ile 9'u arasında bir grup yalan ya da yanlış haberi alıntılayarak doğru olup olmadığını sorguluyor.
Sadece yüzde 1 ile yüzde 9 arasında değişen bir kullanıcı ortalaması haberin yanlışlığını ortaya çıkarmak ya da vurgulamak için paylaşımda bulunuyor.

Nedamet getiriyor muyuz?
Pek çoğumuzun sahip olduğu yaygın kanaate göre 'sosyal medya sahte ve yalan haberlerin hızla yayılmasına imkân tanıdığı gibi, doğrulama mekanizmalarının hızlı çalışmasına ve gerçeğin çabucak ortaya çıkmasına da imkân tanıyor.'
Araştırmanın sonuçları bu konuda da pek iyimser değil.
Yalan haber sosyal medyada ya da konvansiyonel medyada çürütüldükten sonra dahi;

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Beni kitaplarla kandırdılar, şikayetçiyim! 10 Nisan 2020 | 223 Okunma Evden kaçamayan adam 07 Şubat 2020 | 134 Okunma Bizde ‘name’ bitmez 10 Ocak 2020 | 100 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 11 Ekim 2019 | 181 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 13 Eylül 2019 | 81 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar