Sizce de bir anormallik yok mu?

Türkiye, 2013’te İMF’ye olan borcunu kapattığı günden bu yana ekonomik saldırı altında. 15 Temmuz’un başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından bu saldırı daha da şiddetlenerek...

Türkiye, 2013’te İMF’ye olan borcunu kapattığı günden bu yana ekonomik saldırı altında. 15 Temmuz’un başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından bu saldırı daha da şiddetlenerek arttı. Artmaya da devam edecek.

Size ekonomik analizler yapacak değilim. Zira ekonomi pek de anladığım bir alan değil. O kadar kötüyüm ki bu konuda maaş kartımı eşime teslim ettim, sabah işe harçlık isteyerek gidiyorum. Bunları niye yazıyorum? Az sonra soracağım soruları olur da çok cahilce bulursanız gülmeyin diye.

Doların 7 TL’nin üstüne çıktığı gece, saat 23.00 sıralarında yorgunluk çayı içiyorduk arkadaşlarla. Pazar günüydü, ‘dolar 7 lirayı aştı dediler’, ‘nasıl yani’ dedim. Pazar günü piyasalar kapalı, bankalar kapalı, borsa kapalı, döviz büroları kapalı. Böyle bir saatte nasıl döviz yükselir, kim alır, kim satar, nasıl bir arz-talep oluştu ki böylesine döviz fırladı?

Bu soruları yüksek sesle dillendirirken, bir yandan da sosyal medyayı takip ediyorum. Cevap sosyal medyadan geldi. “Efendim Uzak Doğu borsaları açıldı. Oradaki işlemler piyasayı hareketlendirdi.” Yakın zaman önce Sayın Cumhurbaşkanı’nın Güney Kore ziyaretine katıldığım için derhal zaman hesaplaması yapmaya başladım. Hemen internette tarama yaptım. Japonya’da daha sabah olduğunu, dolayısıyla piyasaların açılmadığını öğrendim.

Ertesi gün zaten her şey ortaya çıktı. Türkiye’ye operasyon, ekonomik tetikçilerin yuvası Londra’dan çekilmiş. Sabah’tan Dilek Güngör, Londra’da operasyon çekenlerin TL bulamadıkları için nasıl açığa düştüklerini çok güzel bir şekilde kaleme almıştı. O zamanki Cumhuriyet gazetesi Londra’daki bu manipülasyonu gizlemek için, “Sterlin yükselince Türkiye’ye gelmek isteyen İngilizler TL’ye hücum etti. İngiltere’de TL bulunamadı” diye komedi ötesi bir habere imza attı. Cumhuriyet’in haberine göre bu yıl Türkiye’ye 10 milyondan fazla İngiliz turistin gelmesi gerekir.

Hâsılı, o günden bu yana Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere tüm yetkililer Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu ekonomik saldırıyı dile getiriyorlar. Halkın büyük çoğunluğu bu yönde düşünüyor. Zaten saldırıyı gizlemek mümkün değil. Üstelik ABD Başkanı Trump, Türkiye ile savaşta olduğunu açıkça söyledi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anayasa'yı değiştirmek yetmez 13 Eylül 2023 | 575 Okunma 6-7 Eylül olaylarından ders çıkarmak 09 Eylül 2023 | 129 Okunma Yok mu beni başbakan yapacak bir cumhurbaşkanı adayı… 04 Ekim 2021 | 291 Okunma Onuncu Yıl Marşı’nı hangi ruh haliyle okuyorsunuz 13 Eylül 2021 | 329 Okunma Son aşamadan kastım… 06 Eylül 2021 | 263 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar