Sınav merkezli eğitim sistemi

“Eğer bir ülke sınav merkezli bir eğitime sahipse matematiği işlem temelli yapar. Eğer sınav temelli bir ülkeniz yoksa anlam temelli bir matematik yaparsınız. Bizim çocuklarımızın anlam temelli bir matematik...

“Eğer bir ülke sınav merkezli bir eğitime sahipse matematiği işlem temelli yapar. Eğer sınav temelli bir ülkeniz yoksa anlam temelli bir matematik yaparsınız. Bizim çocuklarımızın anlam temelli bir matematik öğreniminin önündeki engel sınav temelli bir sistem.”

Bu ifadeler yeni Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’a ait. Sayın Selçuk, Cuma günü Ankara’da medya kuruluşlarının temsilci ve eğitim muhabirleriyle bir araya geldi. Eğitim konusunda çok değerli açıklamalarda bulundu. Ama en çarpıcı açıklaması şüphesiz sınav temelli sisteme yaptığı vurguydu.

Bakan Selçuk, sınav temelli sistem vurgusunu yaparken, “acaba benim düşündüğümü mü söylüyor” diye kendi kendime sordum. Devamında kurduğu cümleler beni daha da umutlandırdı. “Zamanın ruhunu okuyarak, meselenin gerçekliğini sürdürmek anlamında bir çabamız olacağı açık. Eğitimde yeni bir dil oluşturmaya çalışıyoruz. Eğitim çok mücadele edilen, Türkiye’nin eğitim sisteminin kilitlenmeye çalışıldığı bir dönem. 15 Temmuz üzerinden de bu sınav sistemli yapının nasıl kilitlendiğini gördük” dedi Sayın Selçuk.

İşte mesele tam da bu. Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük ihanet şebekesi Fetullahçı yapılanma, devletin bütün kurumlarına sınav temelli sistem sayesinde sızdı. Sisteminiz sınav temelli olursa devlete sızmak isteyen çetelerin ilk hedefi soruları çalmak olur. Nitekim Fetullahçı çetenin yöntemi de bu oldu. Soruları çalmak tek başına bir anlam ifade etmez. Çaldığınız soruları kimlere vereceksiniz? Haydi diyelim verecek kişiler buldunuz, o kişilerin sınavı kazandıktan sonra size hizmet etmeye devam etmesini nasıl sağlayacaksınız? Bu iki sorunun cevabını bulduğunuzda Fetullahçı terör örgütünü çözmüş olursunuz.

Bu örgütün ilk soru çalma olayı, 1984 yılında askeri lise sınavlarında gerçekleştiği söyleniyor. Tarihin bir önemi yok. Ha iki yıl önce ha iki yıl sonra. Ancak olay çok önemli. 1984 yılında soru çaldıklarına göre, bu soruları servis ettikleri öğrencileri hangi tarihten itibaren hazırlamaya başladılar. Soru çalmaya karar verdiklerine göre, bu soruları kimlere vereceklerine ilişkin hazırlığın önceden yapıldığını rahatlıkla öngörebiliyoruz. Peki, askeri lise soruları kimlere verilir? Tabi ki ortaokul öğrencilerine. 1984 yılından geriye gittiğimizde Fetullahçı çete, hangi dönemde ortaokul çağındaki çocukların beynini yıkamış: 1981-82-83. Yani 12 Eylül darbe yönetiminin hüküm sürdüğü dönem.

Bu konu çok teferruatlı. Başka bir zaman kapsamlı değerlendirmek lazım. Asıl konumuza dönelim. Sınav temelli eğitim sistemi. Fetullahçıların gerçek yüzlerini gösterip hükümete savaş açtıkları dönem ne zaman? Dershanelerin kapatılacağı tartışmalarının başladığı 2013 Ekim-Kasım ayları. Çünkü dershane Fetullahçıların insan kaynağı temin edip çaldıkları soruları servis ettikleri alan. Yani Fetullahçı çetenin ana kaynağına el atılınca, örgüt gerçek yüzünü göstermeye başladı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anayasa'yı değiştirmek yetmez 13 Eylül 2023 | 575 Okunma 6-7 Eylül olaylarından ders çıkarmak 09 Eylül 2023 | 130 Okunma Yok mu beni başbakan yapacak bir cumhurbaşkanı adayı… 04 Ekim 2021 | 292 Okunma Onuncu Yıl Marşı’nı hangi ruh haliyle okuyorsunuz 13 Eylül 2021 | 329 Okunma Son aşamadan kastım… 06 Eylül 2021 | 263 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar