Mandacı muhiplerin McKinsey isyanı!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ABD’li yatırımcılara, Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) anlatırken, gerçekçi bir ekonomi programı oluşturduklarını belirterek yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ABD’li yatırımcılara, Yeni Ekonomi Programı’nı (YEP) anlatırken, gerçekçi bir ekonomi programı oluşturduklarını belirterek yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdiklerini açıkladı.

Vay efendim sen misin bunu söyleyen, ‘Türk ekonomisini ABD’ye teslim ettiler’den, ‘kripto bilgilerin yabancıların eline geçmesi’ne kadar senaryo üstüne senaryo uyduranlar oldu. Tamam, çok değerli bazı ekonomi uzmanlarının haklı eleştiri ve tespitlerine itirazımız yok. Ama bazılarının eleştirileri komik ötesi bir durum arz ediyor.

Bütün umutlarını ABD ve ABD destekli örgütlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saldırısına bağlayan ve ‘tamam şimdi Erdoğan’ın işi bitti’ diyerek ellerini ovuşturanların birden anti Amerikancı kesilmesi tuhaf olmakla birlikte aslında anlaşılabilir bir durum. Onların derdi “ya işler düzelirse”…

Peki, nedir McKinsey olayı? Türkiye ekonomisi için 2023’e kadar yol haritası anlamına gelen eski adıyla OVP, yeni adıyla Yeni Ekonomi Programı (YEP) açıklandı. Bakan Albayrak da ABD’li yatırımcılara bu yeni programda belirtilen hususların başarıyla hayata geçirileceğini ve bu kapsamda dünyaca tanınmış bir danışmanlık şirketi olan McKinsey ile çalışacaklarını söyledi. Mealen, “Ey ABD’li yatırımcılar, bizim kimse ile bir sorunumuz yok, programımız da gayet şeffaf ve denetime açık, yatırım yapmaktan çekinmeyin” demek istedi Sayın Albayrak.

“Efendim hani ABD saldırıları nedeniyle ekonomimiz bu halde imiş, niye ABD’li bir şirkete bu danışmanlık işini verdiniz?” Doğru, ABD’nin ekonomik tetikçileri ekonomimize saldırıyor. Tıpkı ABD’li hackerların siber saldırısı gibi. Ama hiçbirimiz bu saldırılara karşı, “Niye ABD menşeli anti virüs programı kullanıyoruz” demiyor.

Ekonomist Liath MacGorman’ın “Ekonominin bir ‘şirket doktoruna’ ihtiyacı olduğu için McKinsey firmasıyla anlaşmaya gidildi” ifadesinden yola çıkarak, eğer sizi sağlığınıza kavuşturacak bir doktor varsa kimliğini ve aidiyetini sorgulamazsınız. Sadece o işi yapacak bilgiye ve tecrübeye sahip mi değil mi ona bakarsınız. McKinsey’in bu konuda yetersiz olduğunu bilen varsa eleştirilerini en üst perdeden dile getirsin. ‘Aman işler kötüye gitsin belki bize ekmek çıkar’ diyenlere kulak tıkayıp yolumuza devam etmemiz gerekir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anayasa'yı değiştirmek yetmez 13 Eylül 2023 | 575 Okunma 6-7 Eylül olaylarından ders çıkarmak 09 Eylül 2023 | 129 Okunma Yok mu beni başbakan yapacak bir cumhurbaşkanı adayı… 04 Ekim 2021 | 291 Okunma Onuncu Yıl Marşı’nı hangi ruh haliyle okuyorsunuz 13 Eylül 2021 | 329 Okunma Son aşamadan kastım… 06 Eylül 2021 | 263 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar