Gizli cenaze namazından Ayete’l-Kürsi yazılı pirinç tanesine

Her mesai günü olduğu gibi cuma sabahı da işe başlarken önce gazetelere, ardından internet haber sitelerine göz attım. Malum cuma günü 30 Ağustos zaferinin 97. yıl dönümüydü. Odatv’de bir haber: ...

Her mesai günü olduğu gibi cuma sabahı da işe başlarken önce gazetelere, ardından internet haber sitelerine göz attım. Malum cuma günü 30 Ağustos zaferinin 97. yıl dönümüydü. Odatv’de bir haber: “Hutbede yine Atatürk yok.” Cuma namazına saatler kala böyle bir haber, bir şeyin habercisiydi. Aradan zaman geçti namazı kılıp geldik, haber geldi. Oturduğum mahallenin camisinde bir adam hutbe sırasında olay çıkarıp camiden ayrılmış. Ertesi gün de o olayın görüntüleri Sinan Oğan tarafından sosyal medyada yayıldı.

Atatürk üzerinden yeni bir tezgâh peşinde olanlar, farkında olmadan çok güzel bir tartışma ortamına yol açıyorlar. Bu zamana kadar Atatürk üzerinden söyledikleri yalanlar tek tek ortaya çıkacak, Atatürk üzerinden yaptıkları ideolojik kuleler tek tek yıkılacak. Tabii burada hepimize görevler düşüyor. Geçmişte yapılan ideolojik tuzaklara düşmeden. Hepimiz gerçeklerin peşine düşeceğiz ve tabi ki devleti yönetenler de artık arşivleri sonuna kadar açmalıdır.

Tarihi günlerden geçiyoruz. 19 Mayıs 2019’la başladığımız Kuruluştan Kurtuluşa 100. Yıl Etkinlikleri 2023’te Cumhuriyet’in 100’üncü yılına kadar devam edecek. Önümüzdeki yıl 23 Nisan 1920’nin 100’üncü yılını kutlayacağız. Bu etkinlikler çerçevesinde Moiz Kohen kafalı Kemalistlerin bize söylediği yalanları tek tek ortaya çıkarmalıyız.

Atatürkçülük üzerinden mütedeyyin muhafazakâr insanlara karşı yapılanlarını tek tek saymaya kalkarsak vaktimiz yetmez. Şunu söylemekte de fayda var. Mois Kohen, dönme adıyla Munis Tekinalp kafalı Kemalistler, muhafazakâr kesimdeki Atatürk algısının birilerinin kastı neticesinde oluştuğunu sanıyorlar. Hâlbuki öyle değil, her birimizin ailesinde bizatihi tek parti döneminde yaşananlar var. Kimimiz dedemizden, kimimiz ninemizden kimimiz amcamızdan yaşanan hikâyeleri dinledik. Bize bunları anlatan dedelerimiz, ninelerimiz ve amcalarımızın bilmediği bir şeyi yeni yeni öğreniyoruz. Bunları bize Atatürk adına yapanlar kimlerdi, niyetleri neydi? İşte yeni dönemde bunları tek tek açığa çıkarmamız lazım.

Yıl 19 Kasım 1938, Atatürk’ün naaşı İstanbul’dan Ankara’ya götürülecek. Cenaze töreninden sorumlu Orgeneral Fahrettin Altay, anılarında şöyle anlatıyor:

Programa göre cenaze İstanbul’dan alınacak, Ankara’ya gönderilecekti. Ankara’ya sordum: ‘Cenaze namazı İstanbul’da mı yoksa Ankara’da mı kılınacak?’ Akşama kadar bir cevap alamadığım için akşam tekrar sordurdum. ‘Yarın sabah Başbakan Celal Bey, oraya gelecek. Görüşürsünüz’ cevabını aldığım vakit hayret ettim. Acaba bunda görüşecek ne vardı? Ertesi sabah Bayar geldi. Dolmabahçe Sarayı’nda görüştük. Cenaze namazı konusunda düşünceleri, İstanbul’da veya Ankara’da cenaze namazı esnasında bazı dini olaylar meydana gelmesinden laik hükümet çekiniyordu. Kendilerine ben: ‘Bir şey olacağını sanmam. Bu gelenek olmuş bir dini vecibedir, namaz kılınmazsa bu millet elli sene sonra, yüz sene sonra mezardan çıkarır, namazını kılar. Onun için namaz kılınmayacaksa, beni vazifemden affetmenizi rica ederim’ dedim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anayasa'yı değiştirmek yetmez 13 Eylül 2023 | 575 Okunma 6-7 Eylül olaylarından ders çıkarmak 09 Eylül 2023 | 130 Okunma Yok mu beni başbakan yapacak bir cumhurbaşkanı adayı… 04 Ekim 2021 | 292 Okunma Onuncu Yıl Marşı’nı hangi ruh haliyle okuyorsunuz 13 Eylül 2021 | 329 Okunma Son aşamadan kastım… 06 Eylül 2021 | 263 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar