Ahkâm kesmeyi bırakın, itiraflarınızı yazın

Küresel şirketlerin dünyayı nasıl sömürdüğünü “Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları” başlıklı kitap serileriyle anlatan, bir dönemin ekonomik tetikçisi John Perkins, ekonomik tetikçiliği şöyle tarif ediyor...

Küresel şirketlerin dünyayı nasıl sömürdüğünü “Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları” başlıklı kitap serileriyle anlatan, bir dönemin ekonomik tetikçisi John Perkins, ekonomik tetikçiliği şöyle tarif ediyor:

“Ekonomik tetikçi (ET) dediğim kişiler, birçok ülkeyi trilyonlarca dolar dolandıran yüksek ücretli profesyonellerdir. Bu kişiler, Dünya Bankası, Birleşik Devletler, Kalkınma Ajansı ve diğer yabancı ‘yardım’ kuruluşlarından büyük şirketlerin kasalarına ve gezegenimizin doğal kaynaklarını kontrol eden birkaç varlıklı ailenin ceplerine para aktarıyor. Kullandıkları araçlar arasında sahte finansal raporlar, hileli seçimler, rüşvet, zorbalık, seks ve cinayet vardır…”

“Eğer biz sendelersek, ekonomik tetikçinin daha kötü bir versiyonu olan çakallar hemen bu fırsata atlarlardı. Çakallar da başarılı olmazsa iş orduya düşerdi…”

Bu senaryo bize çok tanıdık geliyor. 1960’tan beri Türkiye’de yapılan darbeler sürecinde bunları hep yaşadık. Önce ekonomi kötüye gitti, ardından sokak hareketleri ve son olarak tanklarla yönetime el koyma.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anayasa'yı değiştirmek yetmez 13 Eylül 2023 | 575 Okunma 6-7 Eylül olaylarından ders çıkarmak 09 Eylül 2023 | 129 Okunma Yok mu beni başbakan yapacak bir cumhurbaşkanı adayı… 04 Ekim 2021 | 291 Okunma Onuncu Yıl Marşı’nı hangi ruh haliyle okuyorsunuz 13 Eylül 2021 | 329 Okunma Son aşamadan kastım… 06 Eylül 2021 | 263 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar