2010’da Kılıçdaroğlu ölü müydü!

Seçim kanununda değişiklik öngören ve partiler arası ittifakın yasal zeminini oluşturan, kamuoyunda ‘ittifak yasası’ olarak bilinen kanun teklifinin Meclis’e sunulmasıyla muhalefet, seçim güvenliği...

Seçim kanununda değişiklik öngören ve partiler arası ittifakın yasal zeminini oluşturan, kamuoyunda ‘ittifak yasası’ olarak bilinen kanun teklifinin Meclis’e sunulmasıyla muhalefet, seçim güvenliği kavramını piyasaya sürdü. CHP, teklif Anayasa Komisyonu’nda görüşülürken mühlet istedi ve sanki bir teklifi varmış gibi siyasi partilerle görüşme talebinde bulundu. MHP hariç, başta AK Parti olmak üzere talepte bulunduğu tüm partilerle görüştü. CHP heyeti, ziyaretler sırasında siyasi partilerin temsilcilerine Meclis’e sunulan ittifak yasasında seçim güvenliğini riske sokacak maddelerin bulunduğunu iddia etti.

CHP ittifak yasasında iki hususu gerekçe göstererek, seçim güvenliği endişesini dile getiriyor. Birincisi sandık kurulu tarafından mühürlenmeyen zarf ve pusulaların geçerli sayılması, ikincisi ise biraz utangaçça güvenlik birimlerinin sandık kurulu başkanı veya diğer üyeleri tarafından ihtiyaç halinde çağrılabilecek olması. Utangaçça dedim çünkü bu düzenlemeden en fazla HDP rahatsız oldu. Çünkü güvenlik güçlerinin sandık kurulu başkan ve üyeleri tarafından çağrılabilecek olması en fazla HDP’yi etkileyecek. Hepimiz biliyoruz ki PKK, HDP için tüm şiddetini kullanıyor sandıkta. Dolayısıyla CHP, HDP’ye ayıp olmasın diye yarım ağız bu düzenlemeye karşı çıkıyor.

Gelelim mühürsüz pusula ve zarfa. Düzenleme açık, “Yetkili seçim kurulları tarafından gönderilen ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan oy pusulalarının arkasının sandık kurullarının ihmaliyle mühürlenmemiş olması” diyor kanun. İşin sırrı “ihmal” kelimesinde. İşte o mevzuyu konuşmamız lazım.

Türkiye’de çok partili hayata geçtiğimiz tarihten beri yapılan tüm seçimlerde hile tartışmaları yaşanır. Neticede itirazlar değerlendirilir, hükme bağlanır ve herkes neticesine razı olur. CHP son zamanlarda itirazların dozajını epey arttırdı ama yine de işleyen sistemimiz sayesinde seçim meşruiyetimizde bir sıkıntı olmadı. CHP ve yandaşları 16 Nisan referandumunda bambaşka bir formül geliştirdi. Mühürsüz oy pusulası ve zarfı. İşte bunu ciddiye almamız lazım.

Olay şöyle; bazı sandık kurulu başkan ve üyeleri bazı zarf ve pusulalara mühür vurmuyor. Oylama devam ederken fark eden dikkatli bir seçmen durumu yetkililere bildiriyor. Henüz sandıklar açılmadan kumpası fark eden YSK toplanıp sandık kurulunun ihmali nedeniyle mühürlenmemiş zarf ve pusulalar için geçerli sayılması kararı alıyor.

1994 yılından bu yana yapılan 15 seçim/referandumun 14’ünde oy kullanmış bilinçli bir seçmen olarak sandık kurulu üyesi tarafından elime verilen zarf ve pusulada mühür olup olmadığına hiç bakmadım. Demek daha dikkatli olmak lazımmış. YSK bazı sandık kurullarının ihmali veya kastı nedeniyle oluşan tezgâhı bozunca CHP ve yandaşları mühürsüz seçim tezini dile getirdi. Eğer YSK aksi karar alsaydı, bu kez de geçersiz sayılan milyonlarca oyu bahane ederek, yine yeri göğü inletecekti. Çünkü yeni tezgâh, “Yenemiyorsan seçim meşruiyetini tartış” olarak belirlendi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anayasa'yı değiştirmek yetmez 13 Eylül 2023 | 573 Okunma 6-7 Eylül olaylarından ders çıkarmak 09 Eylül 2023 | 125 Okunma Yok mu beni başbakan yapacak bir cumhurbaşkanı adayı… 04 Ekim 2021 | 289 Okunma Onuncu Yıl Marşı’nı hangi ruh haliyle okuyorsunuz 13 Eylül 2021 | 328 Okunma Son aşamadan kastım… 06 Eylül 2021 | 261 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar