‘MUKADDİME'ce/4 İbn-i Haldun bir ‘seçkinci' mi?

1 Umran ilminin kurucusu, tarihçi, sosyolojinin öncülerinden, Marksistlerin ve liberallerin aynı anda kendilerine ait öncü kavramlar bulduğu, ‘artık değer’ kavramını o günden kullanarak belki de iktisat ilminin temellerini...

1

Umran ilminin kurucusu, tarihçi, sosyolojinin öncülerinden, Marksistlerin ve liberallerin aynı anda kendilerine ait öncü kavramlar bulduğu, ‘artık değer’ kavramını o günden kullanarak belki de iktisat ilminin temellerini atan büyük alim, değerli bilim adamı İbn-i Haldun’un başeseri ‘Mukaddime’; hayatın farklı evrelerinde tekraren okumayı hak eden nadir kitaplardan birisidir.

Ancak bu, Mukaddime’nin muhteviyatında eksik, yanlış hiçbir şeyin olmayacağı anlamına gelmez. Nasıl ki; asırlarca sonra hâlâ ‘başyapıt’ muamelesi gören Mukaddime yazarının hayatında yer yer en azından onaylanamayacak unsurlar gördüğümüz gibi Mukaddime’de de kabul edemeyeceğimiz olgular ve çıkarsamalar bulunabilir.

2

İbn-i Haldun; bir önceki ‘Mukaddime’ce yazımızda konu edindiğimiz tarihi olayların imkansızlığı meselesini anlatırken Abbasi Sultanı Harun Reşit’e ait bir olayı da zikreder.

Olay kıs

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Üç günlük hikâye 28 Mayıs 2023 | 115 Okunma Bu tepe o tepe mi? 26 Mayıs 2023 | 95 Okunma Allah kimseyi ‘Kimliksiz' kılmasın 21 Mayıs 2023 | 198 Okunma Yolu açık… Gözü aydın… 19 Mayıs 2023 | 145 Okunma “Sakın açmayın” 12 Mayıs 2023 | 314 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar