Aidiyet-ihtiyar-mükellefiyet ve fazilet

(ÖN NOT: Yaşlandıkça duyular iyice duyarlılığını kaybediyor anlaşılan. Görüldüğü gibi onca kar yağmasına rağmen ne başka alemlere uçuracak, ne de çatur-çutur insanın...

(ÖN NOT: Yaşlandıkça duyular iyice duyarlılığını kaybediyor anlaşılan. Görüldüğü gibi onca kar yağmasına rağmen ne başka alemlere uçuracak, ne de çatur-çutur insanın günlük hayatına dokunacak bir yazı yazabildim.)

'İnsan bağımlı bir varlıktır. (...) Tab'an medeni, yani tabiatı itibarıyla kendi varlığını tek başına temin etmekten aciz, varlığını sürdürebilmek için başkalarının desteğine bağımlı bir varlık.

'İnsan dünyaya geldiğinde eksiktir; hem bedeni hem de akli kemalini çevresi ile irtibatı içinde kazanır; bu çevrenin mütemmim cüzü diğer insanlardır.

'İnsan bedeninin kemali, organlarının bütün için gerekli fonksiyonları ifa edecek hale gelmesi ile tahakkuk eder.

'Aklın kemali ise ancak insanın kendi dışındaki nesneler ve insanlar ile irtibatı içinde mümkündür. Her şeyden önce bir dili öğrenmek için, o dilin konuşulduğu bir çerçevede yaşamak gerekir.

'Diğer bir cihet ise kavramların oluşturulması, sözler ve hadiseler arasında fark ve

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Üç günlük hikâye 28 Mayıs 2023 | 115 Okunma Bu tepe o tepe mi? 26 Mayıs 2023 | 95 Okunma Allah kimseyi ‘Kimliksiz' kılmasın 21 Mayıs 2023 | 195 Okunma Yolu açık… Gözü aydın… 19 Mayıs 2023 | 145 Okunma “Sakın açmayın” 12 Mayıs 2023 | 311 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar