Yüzyıllık karar

İnsan zihni zamanı ve mekânı kategorilere ayırarak düşünmeye ihtiyaç duyuyor. Geçmişi, tarihi dönemlere ayırarak anlamaya çalıştığımız gibi geleceği de dönemler halinde...

İnsan zihni zamanı ve mekânı kategorilere ayırarak düşünmeye ihtiyaç duyuyor. Geçmişi, tarihi dönemlere ayırarak anlamaya çalıştığımız gibi geleceği de dönemler halinde planlıyoruz. Türkiye’de 2023 tarihi de, siyasal akıl için bu anlamda belirleyici bir tarih. İmparatorluktan ulus-devlete geçiş sürecinin 100 yıllık hikâyesinde bir muhasebe zamanı.
Türkiye, bu yüzyılı ‘huzursuz modernleşme’ adı verilen bir çelişkiler dönemi olarak yaşadı. Tepeden inmeci Batılılaşmanın getirdiği sorunlar bir yana askeri vesayet ve darbeler bu yüzyıllık sürece damgasını vurdu. Türkiye 13 yıldır bu yüzyıllık hikâyeyi millet lehine, daha da ötesi bu coğrafya lehine yeniden kurguluyor.
Bu nedenle her seçim, partilerin kendi özgül ağırlığını ve icraatlarını aşan anlamlarla yapılıyor Türkiye’de. Siyasilerin tek başına hata ve sevaplarının ötesinde bu büyük fotoğraf ve parçası oldukları büyük anlam, seçmenin tercihini belirliyor. Bu tutumun belki oturmuş demokrasilerde karşılığı yok. Fakat Türkiye gibi tarihin yüklerinden kurtulmaya çalışan ülkelerde bu kaçınılmaz bir süreç.
AK Parti’nin 13 yıldır iktidarda olması da, icraatlarındaki başarıların yanında yüzyıllık bu davayı omuzlamış olmasından kaynaklanıyor. Gerek uluslararası alanda, gerekse yurtiçinde vesayetlerle mücadelede samimi, aktif bir çaba sarf etti AK Parti. Millet de kararlılıkla bu çabaya omuz verdi.
7 Haziran seçimleri de bu yüzyıllık fotoğraftan bağımsız düşünülemeyecek kadar önemli. Çünkü 7 Haziran hem geçmişin, hem geleceğin belirleyicisi olacak. 13 yıllık kazanımların muhafazası adına geçmişin, 2023 hedeflerinin gerçekleşmesi adına da geleceğin.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazma hikayeleri 19 Aralık 2017 | 275 Okunma İktidar ve kitap 06 Haziran 2017 | 341 Okunma Kirpiler birbirine yakınlaştığında 03 Haziran 2017 | 321 Okunma Hastane yerine şifahaneye gitmek 30 Mayıs 2017 | 271 Okunma Şehirler yoğun bakıma alınmalı 27 Mayıs 2017 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar