Yeni insan, yeni eğitim sistemi

Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan yeni müfredatı incelerken, 80’li 90’lı yıllarda bizim kuşağın muhatap olduğu ilk-ortaöğretim...

Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanlığı tarafından askıya çıkarılan yeni müfredatı incelerken, 80’li 90’lı yıllarda bizim kuşağın muhatap olduğu ilk-ortaöğretim müfredatını düşünmeden edemedim. Bizler, Resim ve Beden Eğitimi ders saatlerinin, ‘daha önemli’ görülen matematik derslerine kurban verildiği, sanat faaliyetlerinin o kadar da öncelikli olmadığı, yabancı dilin seçmeli ders olabilecek kadar ikincil görülebildiği, küresel vizyon farkındalığının hesapta olmadığı bir devlet müfredatının muhatapları olarak yetiştik. Neyse ki, ailelerimizin bilinci ve yönlendirmesi sayesinde açıklarımızı kapattık, eksiklerimizi tamamladık. İlk gençlik yıllarımız, teknoloji devrimine denk geldiği için küresel farkındalığı yakalayabildik, yurtdışı tecrübelerimiz bizi farklı dünya görüşlerine açtı. Aksi halde devletin tektipçi eğitim müfredatı içinde dünyaya kapalı, statükoya teslim olmuş zihinler olarak uzun bir 20.yy. yaşayabilirdik.

İlköğretim yıllarında, Atatürk konulu bir kompozisyon yarışmasında ‘ödül’ olarak aldığım bir kitabın, devlet eliyle nasıl faşizan bir anlayışa muhatap kılındığımız, hâlâ zihnimde canlılığını koruyor. Kültür Bakanlığı Yayınları’ndan çıkan kitap, ‘Türk, bu ülkenin yegâne efendisi, yegâne sahibidir. Saf Türk soyundan olmayanların bu memlekette tek hakları vardır; hizmetçi olma hakkı, köle olma hakkı. Dost ve düşman, hatta dağlar bu hakikati böyle bilsinler...’ satırlarının yazarı Mahmut Esat Bozkurt’un hayatını anlatıyordu.

Bugün, 90 kuşağı olarak bizlerin, etnik farklılıklar bir yana bireysel farklılıkları hesaba katan bir eğitim müfredatını konuşuyor olması, önemli bir devrim kabul edilebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazma hikayeleri 19 Aralık 2017 | 273 Okunma İktidar ve kitap 06 Haziran 2017 | 339 Okunma Kirpiler birbirine yakınlaştığında 03 Haziran 2017 | 320 Okunma Hastane yerine şifahaneye gitmek 30 Mayıs 2017 | 270 Okunma Şehirler yoğun bakıma alınmalı 27 Mayıs 2017 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar