Yeni bir başlangıç için muhasebe vakti

7 Haziran sandığından sürpriz sonuçlar çıktı. 13 yıldır hep başarısına alışkın olduğumuz AK Parti’nin tek başına iktidar olamaması, yüksek standartlara alışmış...

7 Haziran sandığından sürpriz sonuçlar çıktı. 13 yıldır hep başarısına alışkın olduğumuz AK Parti’nin tek başına iktidar olamaması, yüksek standartlara alışmış Türkiye’yi umutsuzluğa sevk etse de, mevcut tabloda bazı rasyonel gerçekler var. AK Parti tüm yorgunluğuna ve yıpranmışlığına rağmen birinci parti. CHP, her zamanki gibi iktidar rüzgârında savrulan ve kaybetmeyi mizacı haline getirmiş demode bir yapı olarak seçimin kaybedeni. MHP, başkalarının kaybıyla kazançlı çıkanlardan. HDP ise ödünç oylarla seçimin ikinci kazananı.  

Bu tablonun muhasebe edilmesi gereken iki yönü var. Birincisi, çok farklı siyasi taleplerin demokratik zeminde kendini ifade imkânı bulması ki, demokrasi açısından bu önemli bir gelişme. Ve Türkiye bu gelişmeyi AK Parti’ye borçlu. Akan kanı durdurup, siyasi talepleri meclise taşıyan süreç, 13 yıllık demokratikleşmenin sonucu tezahür etti.  
Fakat bu sürecin Meclis’e yansıyan kısmı yeterince iç açıcı değil. Meclis oldukça sentetik ve uyumsuz kimlikleri bir araya getirecek. %13’lük HDP oyunun neredeyse %7’si emanet. Bu şartlar altında AK Parti’nin devre dışı olduğu uyumlu bir hükümet zaten ufukta görünmüyor. Türkiye yeni bir sınava giriyor. Umalım ki, bu süreç Türkiye’ye demokrasi yolunda bir eşik daha atlatsın.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazma hikayeleri 19 Aralık 2017 | 275 Okunma İktidar ve kitap 06 Haziran 2017 | 341 Okunma Kirpiler birbirine yakınlaştığında 03 Haziran 2017 | 321 Okunma Hastane yerine şifahaneye gitmek 30 Mayıs 2017 | 271 Okunma Şehirler yoğun bakıma alınmalı 27 Mayıs 2017 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar