Kitabın postmodern hali

KİTAPLAR SADECE OKUMAK İÇİN DEĞİL!… Bu cümlenin devamını Walter Benjamin, 'aynı zamanda birlikte yaşamak içindir' şeklinde tamamlamıştı. Ama bu yazıda başka bir şeyden...

KİTAPLAR SADECE OKUMAK İÇİN DEĞİL!… Bu cümlenin devamını Walter Benjamin, 'aynı zamanda birlikte yaşamak içindir' şeklinde tamamlamıştı. Ama bu yazıda başka bir şeyden bahsedeceğiz. Kitapların postmodern bir sanat malzemesi haline gelişine değineceğiz.

Kitabın insanlık tarihi boyunca serüveni farklı. Ağaç kabuklarından kil tabletlere, papirüsten parşömene ve nihayetinde kâğıda kadar bilginin dolaşım malzemesi, değişerek çeşitlenmiş. Ve nihayetinde kitap, kişisel varoluş yorumlarını geniş alana yayan araçlar olmuş hep.

İslam kültüründe 'kitap' başlı başına bir saygı unsuru olarak görülmüş. Merkezinde anlamın/metnin yer aldığı kitap çevresinde çeşitli sanatlar gelişmiş. Ciltçilik, hat, ebru, tezhip ve nihayetinde minyatür, kitabı tezyin eden, maddi kıymetini artıran unsurlar olarak hayli zengin bir kültürel miras oluşturmuş. Ama bu sanatlar, hiçbir zaman kitabın asıl varlık nedeninin önüne geçmemiş, bilgiye/ilme verilen değerin ifadesi olarak, sanatsal formlar halinde varlığını sürdürmüş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazma hikayeleri 19 Aralık 2017 | 275 Okunma İktidar ve kitap 06 Haziran 2017 | 341 Okunma Kirpiler birbirine yakınlaştığında 03 Haziran 2017 | 321 Okunma Hastane yerine şifahaneye gitmek 30 Mayıs 2017 | 271 Okunma Şehirler yoğun bakıma alınmalı 27 Mayıs 2017 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar