Etnospor Kültür Festivali’nin düşündürdükleri

İki kutuplu dünyadan çok kutuplu bir dünyaya geçiyoruz. Artık süper güç tanımı, yerini güçler tanımına bırakıyor. ABD ve Rusya’dan sonra Çin, Hindistan, Brezilya gibi ülkelerin ekonomik...

İki kutuplu dünyadan çok kutuplu bir dünyaya geçiyoruz. Artık süper güç tanımı, yerini güçler tanımına bırakıyor. ABD ve Rusya’dan sonra Çin, Hindistan, Brezilya gibi ülkelerin ekonomik ve siyasi gelişimi, dünya düzenini değiştiriyor. Türkiye gibi, gücünü tarihsel derinliğinden, jeopolitik konumundan ve büyüyen ekonomisinden alan ülkeler de, yeni dünya düzenini biçimlendiren konumlar elde ediyor.

Benzer şekilde Batı merkezli modernizm, artık yerini yerel modernliklere bırakıyor. Bu gelişme, modernliği Batı toplumlarının tekelinden çıkarıyor, kendi modernliğini inşa edip, onu yeniden üretiyor. Her ne kadar küreselleşme tüm dünyayı kuşatsa da, yerel medeniyet havzalarında küreselleşmenin dayatmalarına karşı güçlü bir itiraz var. Gerek siyasal olarak, gerek ideolojik olarak bir direnç gelişiyor.

Kültür de, bu direnişin başlıca alanlarından birisi. Modernizmin dünyayı tektip bir kültürel alana hapsettiği bir dönemde, medeniyetlerin binbir rengini taşıyan unsur olarak kültürel ihyanın önemi gittikçe artıyor. Bunun adresi de gelenek. Gelenekler, değişimin dinamik kaynağı olarak yeniden yorumlanır, modernliğin içine ne kadar taşınabilirse yerel modernleşme o oranda başarılı olur. Küreselleşme ile yerel dinamikler arasındaki gerilim o oranda azalır. Aksi halde gelenek, dondurulmuş ya da müzeleştirilmiş olarak hayattan çekilir, boşluklar ise, küreselleşmenin tektipli yönelimleriyle doldurulur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazma hikayeleri 19 Aralık 2017 | 275 Okunma İktidar ve kitap 06 Haziran 2017 | 341 Okunma Kirpiler birbirine yakınlaştığında 03 Haziran 2017 | 321 Okunma Hastane yerine şifahaneye gitmek 30 Mayıs 2017 | 271 Okunma Şehirler yoğun bakıma alınmalı 27 Mayıs 2017 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar