Dergilerin sesi yeniden yükselirken

‘Bir hitabet kürsüsüdür’ dergi. Ya da ‘zekâlar topluluğu’. ‘Bir neslin vasiyetnamesidir’ de denebilir. ‘Bir şehrin iç sokakları gibi mahrem ve samimi’ olduğu kadar ‘kendi zamanının...

‘Bir hitabet kürsüsüdür’ dergi. Ya da ‘zekâlar topluluğu’. ‘Bir neslin vasiyetnamesidir’ de denebilir. ‘Bir şehrin iç sokakları gibi mahrem ve samimi’ olduğu kadar ‘kendi zamanının makyajsız çehresidir’ de. Tüm bu tanımlamalar yaygın olarak bilinen ‘dergi, hür tefekkürün kalesidir’ tanımıyla birlikte Cemil Meriç’e ait.

Büyük dönüşümlerin yaşandığı dönemlerde matbuat dünyası, bu değişim ve dönüşümün birinci dereceden şahitleri olur. İçinde bulunulan dönem kadar 100 yıl sonraya, tarihe bırakacakları hasıla açısından da önemlidir dergiler. Nitekim 19.yy. Türk modernleşmesini anlamanın birkaç anahtarından biridir dönemin kalem erbabının çıkardığı mecmualar. (Dergi-mecmua farkına şimdilik girmeyelim.)

Türkiye’deki siyasal ve toplumsal dönüşümün mimarı olan AK Parti’nin dayandığı İslamcı hareketin fikri mücadelesi de yine dergiler üzerinden takip edilebilir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazma hikayeleri 19 Aralık 2017 | 273 Okunma İktidar ve kitap 06 Haziran 2017 | 339 Okunma Kirpiler birbirine yakınlaştığında 03 Haziran 2017 | 320 Okunma Hastane yerine şifahaneye gitmek 30 Mayıs 2017 | 270 Okunma Şehirler yoğun bakıma alınmalı 27 Mayıs 2017 | 279 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar