Çok kültürlülük mü?

Bir yanda mesafeler ortadan kalkıyor, dünya küçülüyor, kültürlerarası iletişim artıyor, fakat bir yandan da, birlikte yaşamanın imkanını yok eden faşizan tutumlar çoğalıyor. Siyasetçiler...

Bir yanda mesafeler ortadan kalkıyor, dünya küçülüyor, kültürlerarası iletişim artıyor, fakat bir yandan da, birlikte yaşamanın imkanını yok eden faşizan tutumlar çoğalıyor. Siyasetçiler duvarlar örerek, yasaklar koyarak kapalı bir toplum düzeni için oy toplama yarışına giriyorlar.

Bu bağlamda, Batı’nın bir reçete olarak sunduğu ‘çok kültürlülük’ kavramının samimi bir çözüm önerisi olmadığını her geçen gün tüm dünya görüyor. Çünkü, bu kavramın bir ahlakı yok. Kendi dışındaki kültürleri dışlayan ve aşağılayan bir tutum, birlikte yaşama modeli nasıl üretebilir?

Batı’nın tarihsel tecrübesinde olmayan bir olgu çok kültürlülük. Haçlı seferleri, sömürgecilik ve keşif kolu olarak oryantalizm, ötekileştirme ve diğerine karşı şiddet üreten tarihsel süreçler/olgular… Buradan sahih birçok kültürlülük modeli çıkması imkansız.

Tüm kültürleri kendi kimliklerini kaybetmeden bir arada tutacak bir düzen arayışında dünyaya baktığımızda, gözümüze ilk çarpan örnek Amerika ki, orada da WASP (White-Anglo-Saxon-Protestan)’ın baskın gücünü her zaman görüyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazma hikayeleri 19 Aralık 2017 | 275 Okunma İktidar ve kitap 06 Haziran 2017 | 341 Okunma Kirpiler birbirine yakınlaştığında 03 Haziran 2017 | 321 Okunma Hastane yerine şifahaneye gitmek 30 Mayıs 2017 | 271 Okunma Şehirler yoğun bakıma alınmalı 27 Mayıs 2017 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar