Bilgi ülkesinin zor geçitleri

Son zamanlarda eminim çoğu kişiyi rahatsız ediyordur, internette sıklıkla karşımıza çıkan ‘yağ eritme’ ya da benzeri etiketlerle yer alan reklamlar. Üstelik bu nahoş görüntü ve içerikler...

Son zamanlarda eminim çoğu kişiyi rahatsız ediyordur, internette sıklıkla karşımıza çıkan ‘yağ eritme’ ya da benzeri etiketlerle yer alan reklamlar. Üstelik bu nahoş görüntü ve içerikler bazen hiç yan yana olmaması gereken mevzularla ekranımıza gelip yerleşiyor. Dini içeriklerle mesela... Kutsala dair bütün nezahati gölgeleyen görüntüler haline gelebiliyor. İnternet ortamının bu derece denetimsizliği doğasında mı var, yoksa kontrol mekanizmasının eksikliğinden mi kaynaklanıyor?

Sorun sadece internette de değil ayrıca. Din gibi bir başka önemli konuda, sağlık konusunda, her gün televizyonlardan on binlerce bilginin muhatabı oluyoruz. Büyük bir bilgi kirliliğiyle karşı karşıya kalıyoruz. Ehil olsun ya da olmasın birçok kişi her gün sağlığa dair reçeteler sunuyor. Neyse ki Sağlık Bakanlığı bu işe el attı da, sağlık ve beslenme konusunda yorum yapan medyatik isimler için ‘ekran sertifikası ve akredistasyonu’ düzenlemesi geliyor. Ehliyetsizce ya da ticari amaçlarla insanları sağlık konusunda yanlış bilgilendiren kişilere ekran yasağı konacak olması, halk sağlığı bakımından önemli bir girişim.
Belki de tüm bunlar bilgiye ulaşmanın bu çağa özgü zorlukları. Bugün bilgi hızlı ve erişilebilir ama birçok handikabı da beraberinde getiriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazma hikayeleri 19 Aralık 2017 | 275 Okunma İktidar ve kitap 06 Haziran 2017 | 341 Okunma Kirpiler birbirine yakınlaştığında 03 Haziran 2017 | 321 Okunma Hastane yerine şifahaneye gitmek 30 Mayıs 2017 | 271 Okunma Şehirler yoğun bakıma alınmalı 27 Mayıs 2017 | 282 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar