‘Allah’ın Elçisi’ filmi üzerine

Vahiy katibi Zeyd b. Sabit (ra)’e Hz. Peygamber’in vefatından sonra O (sav)’nu anlatması söylendiğinde, Zeyd’in söylediği şu cümle dikkate değer; ‘Eğer bütün hallerinden ve sözlerinden sual...

Vahiy katibi Zeyd b. Sabit (ra)’e Hz. Peygamber’in vefatından sonra O (sav)’nu anlatması söylendiğinde, Zeyd’in söylediği şu cümle dikkate değer; ‘Eğer bütün hallerinden ve sözlerinden sual ederseniz, O (sav) kıyısı olmayan bir denizdir.’

İnsanlığın Efendisi Hz. Peygamber Aleyhisselam'ı anlatmak, tarih boyunca eli kalem tutan her Müslüman’ın zihnini ve kalbini yücelten bir çaba olmuştur. Tarihçi, edebiyatçı, şair ya da yazar, kendi bilgi ve adanmışlığı nispetinde O (sav)'nu anlamaya ve anlatmaya çalışmıştır. Bu nedenle, Hz. Peygamber'i anlatmaya yönelik her çaba değerlidir ama tabiatı itibarıyla bir yönüyle eksiktir.

Dünyada başka kimsenin hayatı Hz. Peygamber'inki kadar çok anlatılmamıştır. Binlerce rivayet, kılı kırk yaran bir çaba ile ele alınmış, O (sav)'nu anlatmak üzere, müstakil bir disiplin olarak 'siyer' ilmi doğmuştur.

Tarihi kaynakların ihtilaflı durumları ya da yorum farkından doğan boşluklar, biraz da müellifin tahayyül sınırları içinde şekillenmiştir.

Bugüne gelindiğinde, artık tarihçi ve edebiyatçıların çabasına senaristleri ve film yönetmenlerini de eklemeliyiz. Her ne kadar Hz. Peygamber ile ilgili, belli başlı prodüksiyon olarak şimdiye kadar sadece Çağrı filmi yapılabilmiş olsa da, Mecidi'nin filmiyle artık sinemanın şekillendirdiği Peygamber algısı konusunda da yeni bir sayfa açılmıştır.

Her şeyden önce şunu ifade etmek lazım ki, Mecidi'nin filminin, uzun bir aradan sonra yapılan ilk film olmasına duyduğumuz takdir hissi, Mecidi'nin eserinin eksiklerini görmemize engel olmamalıdır. Bu filmin, bir başka filme ya da çabaya, hatta çabasızlığa nispetle değil, kendi bağlamında müstakil bir çalışma olarak değerlendirilmesi daha yerinde olur. Öte yandan, filmin, siyer geleneği içinde Peygamber algısını nasıl dönüştürdüğünü tahlil etmek gerekir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yazma hikayeleri 19 Aralık 2017 | 273 Okunma İktidar ve kitap 06 Haziran 2017 | 339 Okunma Kirpiler birbirine yakınlaştığında 03 Haziran 2017 | 320 Okunma Hastane yerine şifahaneye gitmek 30 Mayıs 2017 | 270 Okunma Şehirler yoğun bakıma alınmalı 27 Mayıs 2017 | 280 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar