“Oto” sansürü açıklayamadılar. Çünkü var!.

Kaza yapan bir uçağın nerdeyse yedi sülalesi, hem de günlerce ve yüzlerce kez, yazılı ve sözlü basında manşetlerde, videolarda ve yarım sayfa kaplayan fotoğraflarla yer alırken, onlarca kişinin ölümüne...

Kaza yapan bir uçağın nerdeyse yedi sülalesi, hem de günlerce ve yüzlerce kez, yazılı ve sözlü basında manşetlerde, videolarda ve yarım sayfa kaplayan fotoğraflarla yer alırken, onlarca kişinin ölümüne sebep olan otobüslerin markaları ısrarla saklanıyor. Gizleniyor. Fotoğrafı çeken muhabir hatta civarda örtüye benzer bir şey bulursa, markanın üzerine seriyor.
Yoksa o fotoğraf gazetelerde de, ekranlarda da buzlanıyor.. Ve bu yıllardır böyle devam ediyor.
Yıllar önce de yazmıştım. Kimsenin kılı kıpırdamadı. Bir daha gündeme getirdim.
Bu defa mutlak cevap almak için izlediğim Kanal D Ana Haber Genel Yayın Müdürü Süleyman Sarılar'ın adını vererek, sordum. O zaman cevap geldi. Okudunuz.
Ardından, çok muteber bir ekonomi yazar ve yönetmeninden bir e-mail geldi. Bu "Oto" sansür işinin yıllar önce Anadolu Ajansı ile bir otobüs firması arasında yapılan "Akçeli" anlaşma ile başladığını söylüyordu. Onu sütunlarıma alınca, bu defa Anadolu Ajansı cevap verdi, nihayet. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Şenol Kazancı'dan gelen e-maili de dün okudunuz.
Süleyman Sarılar, aklınca ve fikrince benimle dalga geçtiğini sanarak kaleme aldığı uzun yazısında, açık ve net soruma, şu cevabı verdi.. Aynen alıyorum..
"Bizim uymak zorunda olduğumuz RTÜK kurallarına/ yasasına göre, haberin doğrudan konusu değilse, firmaların isimlerinin buzlanması gerekiyor. Haksız rekabet ya da gizli reklam nedeniyle ceza ve tazminat ödememek için bu karara tüm tv kanalları uyuyor."
Bay Sarılar'ın yazı okumak ve anlamak gibi bir özelliği yok herhalde ki, ısrarla ve inatla "Bunu bütün kanallar yapıyor. Benim Kanal D diye yazma sebebim, bu defa sansürü o kanalda izlemem ve isim vererek cevaba zorlama düşüncem" diye açık ve seçik yazmama rağmen, o mailine ek olarak "Bak ben değil, herkes yapıyor" diye bir yığın kanalın görüntülerini de yollamış..
Bak Sarılar kardeşim..
Sorun da bu zaten.. Bütün kanallar ve bütün gazetelerin, bir anlaşma var gibi, buzlama yapmaları.. Onu araştırıyorum ben. Sorup cevaplar bekleyerek.
"Bizim uymak zorunda olduğumuz RTÜK kurallarına/ yasasına göre" diyorsun..
Şimdi daha açık ve daha net soruyorum..
"RTÜK Yasasının kaçıncı maddesinin kaçıncı fıkrası..
RTÜK yönetmeliğinin kaçıncı maddesinin kaçıncı fıkrası.. Bana o fıkraları, yasadan ve yönetmelikten aynen alarak kelime kelime yaz. Yaz ki, vatandaş da okusun ve "Bu Hıncal, yasa ve yönetmelikleri bilmeden insanları itham ediyor" desinler. Ben de bilmediğimi öğrenip, senden ve okurlardan özür dileyeyim, tamam mı?.
Yazmazsan, yazamazsan bu ne anlama gelecek tahmin edersin.
İkincisi "Falanca firma otobüsünün yaptığı kazada 13 ölü, 26 yaralı var" demek, hangi mantığa, kafaya, zekâya göre "Reklam" olur?. Alay mı ediyorsun milletle?.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.120 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 269 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 601 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 353 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar