Mukabele-i bilmisil’i bilir misiniz?.

Mekteb-i Mülkiye'de sevgili Seha Meray hocamızdan öğrenmiştik, "Mukabele-i bilmisil" lafını..

Devletler, kapladıkları alan ve nüfuslarına bakılmaksızın eşit olduklarından (Öyle mi acaba), birbirlerine ceza verme hakları ve yetkileri de yoktu. Bu yüzden Devletler Hukuku'nda uygulanabilecek tek müeyyide, yani kendisine karşı işlenen bir suça, ya da aleyhine eyleme karşılık, devletin yapacağı tek şey, "Mukabele-i bilmisil kuralı" nda yazılıydı.
Yani..
Ayniyle mukabele!.
Yani İzlanda senin milli takımını 3 saat gümrükte mi bekletmiş. Eee!.. Onlar da rövanşa gelecekler nasılsa.. Uygun bir dille protestonu yapar, sen de onları ayni sürede havaalanında süründürürsün..
Ya da..
Türk'ün ve Türkiye'nin büyüklüğünü gösterir, onları normalden de hızlı otellerine yerleştirirsin ve "unutulmaz" bir insanlık dersi verirsin..
Haberi aldığımda kafamda bunları tartışırken kendi kendime "Sabırlı ol" dedim. "Belki de istenmeden bir şeyler olmuştur. Bekle gerçeği öğren.." Bize olmuştu bir tarihte.. Sezen Aksu, zamanın başkanı, bugünkü İlhan Başkan Aliyev'in babası Haydar Aliyev'in davetlisi olarak konser vermeye gidiyordu, Azerbaycan'a.. Ben de ekipteydim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 274 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 357 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 257 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar