Köşeye atılmış Milion Taşı ve hüzün!.

İstanbul Valiliği yeni kurduğu Turizm Polisi'ne "Milion Taşı" adı verilince, bu taşı nerdeyse ortaya çıkaran ve önemini günlerce bu sayfalarda anlatan Bizans Uzmanı, tarih yazarı Radi Dikici Üstad'ın çok mutlu...

İstanbul Valiliği yeni kurduğu Turizm Polisi'ne "Milion Taşı" adı verilince, bu taşı nerdeyse ortaya çıkaran ve önemini günlerce bu sayfalarda anlatan Bizans Uzmanı, tarih yazarı Radi Dikici Üstad'ın çok mutlu olacağını ve bir şeyler diyeceğini yazmıştım.
Beklediğim yazı geldi..
Buyrun!..

***
1 Mayıs günü yine yüreğim ağzımda benim sevgili Milion Taşı'nı ziyarete gittim.
Acaba ne durumdadır, diye merak içinde.
Acaba beni bir sürpriz bekliyor muydu? Hele hele yeni kurulan turizm polisine "Milion Taşı" unvanının verilmesi umudumu artırmıştı. Karşısına oturdum ve uzun uzadıya baktım ama hüzünle ve yüreğim parçalanarak..
Baştan ve tekraren şunu söyleyeyim. Milion Taşı Türkiye'nin tanıtımı açısından en az Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı kadar önemlidir. O ülkemizin en büyük servetlerinden biridir.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kültür A.Ş'nin Genel Müdürü Nevzat Kütük'e taşın kötü durumunu anlatmıştım.. O da bana, "Bu konuda söz veriyorum.
Bu hepimiz için önemlidir.
Gerekli girişimlerde bulunacağım.
Milion Taşı'na gereken önem verilecektir," demişti.
Roma İmparatorluğu döneminde, Milion Taşı, yazımıza ek haritada görebileceğiniz gibi Roma-Bizans İmparatorluğunun merkezi Konstantinople'a, İmparatorluğun "0" noktasınıbelirlemek için konmuştu..
Taşın arkasına bir de bina yapılmıştı. Orada satılan haritalarda örneğin, Konstantinople'dan Milano veya Kudüs veya Antakya'ya gidilecek yolların çizimleri yanında, bir de o zamanın ölçülerine mesafe de yazılıyordu, şu kadar bin fersah gibi.
Nevzat Bey sözünde durmuştu.
Belki ona göre yapılanlar yapılmıştı veya bu şekilde bilgilendirilmişti. Bir kere taş çöplük olmaktan kurtulmuştu.
Temizlenmişti. Önündeki toprak bölümler çiçeklerle donatılmıştı.
Bir de, bazı şehirlerin Konstantinople'a yani İstanbul'a mesafesini gösteren yeni levhalar asılmıştı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 274 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 357 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 257 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar