Kendi plastik kapağını bulmak

"İspermeçet" lafını ilk Bandırma'da duymuştum. Çocukken.. Elektrikler sık sık kesilirdi, 40'lı yıllarda. Bu yüzden her evde mum bulunurdu el altında.. Anında yakardık ve onun ışığında gazyağı lambamızı dolaptan çıkarır, yakardı...

İspermeçet bir mum çeşidinin adıydı..
Bildiğimiz, kullandığımız mumlardan daha pahalıydı. Çünkü çok daha kaliteliydi. Çok daha parlak ışık verirdi ve nerdeyse tamamı yandığı için, altına çok az sızardı. Bu yüzden doğum günü pastalarının üzerine, ispermeçet mumu konurdu, hep.
Sonra büyüdüm.. Sonra, dünyayı saran bir filmde İspermeçet'in bir balina türü olduğunu öğrendim. Mum onun yağından yapılır, adını ondan alırmış meğer..
İspermeçet Balinası..
Moby Dick'ti filmin adı.. Gregory Peck harika oynuyordu, ısırıp bacağını koparan balinanın peşine düşen Kaptan Ahap rolünde.. Filmi bir daha seyrettim. Sonra kitabını alıp okudum..
Herman Melville'in "Dünya Klasikleri" arasına giren baş yapıtını.. Çarpıldım, okurken.
Mutlak okunması gereken kitaplardan biri..
Kitap eleştirmeni Kadir Işık şöyle diyor..
"Kaptan Ahab'ın, içini kaplayan korkunç kin ve öç alma arzusuyla hem tanrıyla hem insanlarla hem de çevresiyle nasıl bağını kopardığını anlamak için okunası bir romandır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.120 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 269 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 601 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 353 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar