İslam Ansiklopedisi’nde teenni..

Dünkü "Avrupa'ya düşman, bize teenni gerek" başlıklı yazım hemen her çevreden geniş ilgi ile karşılandı.İlginin kaynağı, yazısında bu sözcüğü kullanan Hasan Bülent Kahraman...

Dünkü "Avrupa'ya düşman, bize teenni gerek" başlıklı yazım hemen her çevreden geniş ilgi ile karşılandı.
İlginin kaynağı, yazısında bu sözcüğü kullanan Hasan Bülent Kahraman tabii..
Hasan Bülent'in, güncel Türkçemizde artık kullanılmayan bu sözcüğü seçmesinin özel bir sebebi olduğunu düşünüp araştırırken, "Teenni" sözcüğünün İslam Dini'nde önemli bir yer tuttuğunu fark ettim.
Dün konuyu sadece Türkiye- Hollanda ve Avrupa Birliği üzerinde alırken, İslam Ansiklopedisi'ndeki "Teenni" maddesinin, doğumdan ölüme, hayatımızın her anındaki önemini anlattığını gördüm..
Kilis Müftüsü, Orta Doğu'nun saygın din alimi Muharrem Efendi'nin evinde büyürken, çocuk aceleciliğim ve öfkelerim yüzünden aldığım öğütleri hatırladım.
Dilimize yerleşmiş atalar sözleriydi, dedemin öğrettikleri..
"Öfke ile kalkan zararla oturur.."
"Acele işe şeytan karışır.."
"Acele giden, ecele gider..
" Babam da sık sık Ziya Paşa'dan dizelerle öğütlerdi biz çocukları..
Erişir menzil-i maksuduna aheste giden Tiz-i refdar olanın payine damen dolanır.
(Yavaş giden hedefine ulaşır. Acele edenin ayağına eteği dolanır.) Bu yüzden, İslam Ansiklopedisi'nin, hayatımızdaki ve İslam'daki yerini anlatan "Teenni" maddesini bugün size aynen nakletmeye karar verdim. Buyrun..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 272 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 356 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 256 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar