İfade özgürlüğü Özay!. İfade özgürlüğü Ayşe!.

Hem de ifade özgürlüğüne en muhtaç, en sahip çıkması, en savunması gereken medyamızın, hem de en çok okunan yazarları ısrarla ve inatla "İfade özgürlüğü benim...

Hem de ifade özgürlüğüne en muhtaç, en sahip çıkması, en savunması gereken medyamızın, hem de en çok okunan yazarları ısrarla ve inatla "İfade özgürlüğü benim katıldığım, inandığım fikirleri ifade etme özgürlüğüdür" diyorlar..
Özay, Özay Şendir.. Ayşe de benim Ayşem.. Ayşe Özyılmazel..

***

Özay hâlâ, bir üniversitenin kendi öğretim üyesine konuşma yasağı getirmesine alkış tutuyor..
Bir üniversite, kendi öğretim üyesi bir bilim adamına konuşma yasağı koydu. Ben "Hem de bir üniversite bunu nasıl yapar?. Üniversite ne demek" diye yazdım.
Özay cevap verdi.
"Adam saçmalıyor. O zaman susmalı.."
Ben de Özay'a sordum..
"Tufan'a inanıyor musun?."
İnanıyorsan, bana çağdaş bir izahını yapar mısın?.
Özay yarım sayfa cevap verdi..
İnanıyor. Tüm dünyayı suların kaplamasını da, Buzul Çağı'nın sona ermesine bağlıyor. Sular yükselmiş. Güney Amerika'da da Ortadoğu'da da karalar su altında kalmış.
Olabilir. Kabul ettim.
Peki asıl tartışma konusu üzerindeki soruma cevap nerde?.
"Ortadoğu'daki bütün hayvan ve bitki türlerini ve onları ne zaman görüleceği belli olmayan bir süre içinde yeme ve içme ihtiyaçlarını depo edeceği geminin, eni, boyu ve yüksekliği, yani hacmi ne olmalı?. Böyle devasa büyük ve 200 metreyi aşan dalgalara dayanacak kadar güçlü gemiyi o devirde hangi teknolojiyle yaptılar" sorumun yanıtı nerde?.
Sende var mı?. Yok!. Kimsede yok.. Bir bilim adamı çıkmış.. Altı yıl araştırmış. Bir tez yapmış.. Koskoca bir kitap.. Okudun mu Özay?. Yok..
"O zaman yasağa alkış" diyen Özay'ın satırlarına bakın şimdi?.
"Gittiği her yerde İstanbul Üniversitesi kimliğiyle tanıtılan bir akademisyenin, uzmanlık alanı dışındaki araştırmalarından çıkardığı, fikir mi fantezi mi olduğu tartışmalı sonuçları aktarıp aktarmaması konuştuğumuz şey.
Hıncal Abi ya da ben çıksak, Sabah ya da Milliyet gazetesi yazarı unvanını kullanarak akla hayale sığmayacak şeyler söylesek, gazetelerimiz ne der bu duruma? 'Kardeşim, saçmalamakta özgürsün ama benim gazetemin adıyla bunu yapamazsın' demez mi? Ne fark var arada?"
Ah Özay ah!. "O akla hayale sığmayacak şeyler"i söyleyen Akademisyeni ve onun bunları söyleme özgürlüğünü ben orda burda değil, Sabah'ta söylüyorum hem de. Ama hâlâ burdayım.. 1990'dan beri, 28 yıldır burdayım. Ve de bu köşede bas bas bağırıyorum..
"Sen Kuantum Fiziği bilir misin?. Stephen Hawking okudunuz mu?. Evrenin Kısa Tarihi'ni okudunuz mu?. Büyük Tasarım'ı okudunuz mu?. İkisi de Türkçe çıktı. Bu fizikte, paralel evrenler var. Ayni anda, artı ve eksi evrenler.. Bu fizikte evrenlerin bükülmesi ve bu sayede aralarında milyarla ışık yılı olan iki noktanın, bu bükülme ile birbirlerine yaklaşıp, insan ömrüne yetecek sürede ulaşılır hale gelmesi.. Mesela solucan delikleri.. Mesela bu sayede "Zaman içinde seyahat.." Stephen Hawking soruyor..
"İçinizde gelecek gelmiş birisini gören oldu mu?."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 272 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 356 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 256 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar