Bugün hava güzel.. O zaman!..

Karşı tarafta, Nakkaştepe'de bir Abdülmecid Köşkü var, bilir misiniz?. Dünya güzeli bir köşk, nefis bir bahçe içinde.. Sadece onu görmek için gitmeğe değer bir tatil sabahında.. İşte o...

Karşı tarafta, Nakkaştepe'de bir Abdülmecid Köşkü var, bilir misiniz?. Dünya güzeli bir köşk, nefis bir bahçe içinde.. Sadece onu görmek için gitmeğe değer bir tatil sabahında..
İşte o dünya güzeli Köşk'te harika bir sergi var!.
"Şifa Tasları Çini Sergisi.." Sıtkı Ustamın kızı, onun adını
"Sıtkı II" imzası ile devam ettiren Nida Olçar 107 Şifa Tası yapmış.. Çini..
Şifa Tası, Anadolu'ya has bir gelenek. Biz çocukken hatırlarım, anneannemin kullandığı bir şifa tası vardı. Hamamda bu taslardan dökülen, ya da evlerde bu taslardan içilen sular şifa verirmiş..
Aslında mesele inançta.. Hani ilacı denerken bazı guruplara hiç ilaçsız sahte haplar içirirler ve o hastaların bir gurubu da iyileşir ya.
İnanırsanız iyi gelir.. Annemin eli, teyzemin tülbenti baş ağrılarıma iyi gelirdi mesela..
Doğum yapan anne ve bebeğinin 40'ıncı günde Şifa Tası ile yıkanması da "Kırklama" geleneğini yaratmıştır Anadolu'da..
Anadolu'da Şifa Tasları İsa'dan 250 yıl önce büyük uygarlık kurmuş Friglerde var. Kütahya'da yani. Ordan Roma, Bizans derken, Osmanlı'ya yayılmış. Bizdekilerde şekil ayni, ama üzerlerinde Kutsal Kitabımızdan ayetler işlenmiş.
Nida, tasların üzerine "Hat" sanatı ile koyduğu ayetler için Din ve Hat Uzmanlarından destek almış ki, hata olmasın..
Bu sergiyi görmeniz gerek. O Şifa Taslarından alıp evinize de götürebilirsiniz. Nida herkes alabilsin diye fiyatları çok dengeli tutmuş.

*** Hani geçen hafta "Klasikle Çağdaş'ı Birleştiren Müze" diye yazmıştım ya.. Bu işi bugün mesela yapabilirsiniz.. 100 metre yürümeyi göze alarak.
Nişantaşı Portakal Galeri'sinde harika bir sergi var. M. Kemal Öke Caddesi..
Şeker Ahmed Paşa'dan Hikmet Onat'a, Halil Paşa'dan Zonaro'ya, enfes, çarpıcı resimler. Ben talih- liydim. Rafi ordaydı, anla...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 272 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 355 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 256 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar