Bu hazineyi de Koç Holding millete armağan etsin!.

Başlıktan tahmin edersiniz.. Bu yazının doğrudan hitap ettiği insan, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç.. Koç Holding'in en önde gelen isimlerinden. Pazartesi günü Divan Yolu Basın Müzesi'nde İsmet Ağabeyimin...

Başlıktan tahmin edersiniz.. Bu yazının doğrudan hitap ettiği insan, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç.. Koç Holding'in en önde gelen isimlerinden.
Pazartesi günü Divan Yolu Basın Müzesi'nde İsmet Ağabeyimin, İsmet Gümüşdere'nin sergisini gezerken hem de nasıl duygulandım.
İsmet Ağabey de, bir gün önce toprağa verdiğimiz Ara Güler gibi bir "Foto Muhabiri" idi. Ne var ki İsmet Ağabey, Ara gibi her şeyi değil, sporu çekerdi..
Ama ne çekerdi?.
Fotoğrafları insanın beynine yumruk gibi inerdi mesela, bin yazıya bedel olarak..
İşte bir derbi maçından çekip gazeteye getirdiği fotoğraf.. Bir çift futbol ayakkabısı..
Hepsi o.. Bir çift ayakkabı..
Derbi resmi olur mu bu?.
Hem de nasıl olur?.
O bir çift pabuçta aslında pabuçlar pek görülmüyor.. Üzerlerine zift gibi yapışmış balçık. Öyle yıkamakla, kazımakla çıkacak gibi değil..
Bugünün kuşaklarına komik gelir, ama o zaman, ülkenin medar-ı iftiharı, Türkiye'nin Wembley'i İnönü Stadı'nda çim yoktu. Maçlar toprak sahada oynanır, yağmur yağdı mı, saha sürülmüş balçık tarlasına dönerdi. Fazla dönmesin diye, kamyonlarla kum ya da kömür tozu dökerlerdi.. O zaman zemin olurdu zımpara taşı.. Turgay Şeren'i düşünün.. Nerdeyse çeyrek asır o zımpara zeminde ayaklara uçtu..
Hayatının son yıllarını niye artık tutmaz olan dizleri üzerinde topallayarak geçirdi sanırsınız?. O bir çift pabuç da Turgay'ın ayaklarındaydı, hatırladığım kadarıyla..
O kömürlü ve kumlu balçıkla sıvanmış bir çift ayakkabı fotoğrafı, Milliyet'te, Hürriyet'te, Tercüman'da üçer beşer kalemden anlatılan ve eleştirilen maçın hangi koşullarda oynandığını anlatıyordu, Televizyonsuz devirlerde, Edirne'den, Ardahan'a milyonla spor severe.. Ve hem de öyle anlatıyordu ki, tek kelime eklemeye gerek kalmıyordu o sessiz duruşa..
İsmet Ağabey buydu işte.
Sergide onun muhteşem koleksiyonundan birkaç örnek var. Kızı o kadar hazırlayabilmiş..
Ali Sami Yen faciası var.. Üst tribünden alta üzüm salkımı gibi düşenler..
Ordaydım o gün.. Onlarca ölü daha fazlası yaralı vardı.
Metin Oktay'ın Fener, Can Bartu'nun Galatasaray forması giyerek birbirlerine karşı ters forma ile oynadıkları ve "Ezeli rakip, ebedi dost" deyişinin laf değil, gerçek olduğunu simgeledikleri o muhteşem an var. Formalar sevgiyle değişilirken..
Gene Metin'le Lefter'in soyunma odasında yan yana oturdukları ve neşeyle konuştukları an var..
Var ki var!.
İsmet Ağbi'nin deklanşöründe hep "İnsan" var. Ara gibi.. Onun konusu da insan..
Bu eşsiz arşiv de, Ara'nın arşivi gibi "Milletime Armağan" olmalı..
Doğuş Gurubu adına Ferit Şahenk ve Hüsnü Akhan muhteşem bir iş yaptılar..
Ara'yı ölümsüzleştirdiler ve millete mal ettiler..
İsmet Ağabey, spor foto muhabiriydi.
Ali Koç da sporu en seven, kapalı, açık spor alanlarından çıkmayan biri..
Sevgili Koç, Biliyorum çok yoğunsun.. Ama bir saatini ayır.. Divan Yolu Basın Müzesine git.
Resimlere âşık olacaksın. Kızları orda..
Onlarla konuş..
Nakkaştepe'de bir İsmet Gümüşdere Spor Müzesi de sen aç!.
İsmet Ağabey de, onu ölümsüzleştiren sen de, dünya durdukça yaşayın!.
Bu muhteşem hazineyi de Koç Holding armağan etsin, ulusuma!.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 272 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 356 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 256 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar