Bu “Haberler” çocuklara nasıl izletilir, RTÜK!.

Televizyon programları başlarken, önüne bir "Akıllı İşaret" konur.. Bu işaret o programın hangi yaş guruplarınca izlenebileceği konusunda uyarıdır. Çocukların izlemesi için uygun görülmeyen...

Televizyon programları başlarken, önüne bir "Akıllı İşaret" konur.. Bu işaret o programın hangi yaş guruplarınca izlenebileceği konusunda uyarıdır.
Çocukların izlemesi için uygun görülmeyen programlar, aile izleme saati içinde yayınlanmaz.
Bunlar dünyanın hemen her yerinde uygulanan evrensel hükümler.. Bizde de RTÜK yönetmeliğinde kayıtlı.
Çocukların izleme saatinde yayınlanmayacak programlarda üç unsur vardır..
Şiddet!.. Korku ve Cinsellik!. Bu tür programlar uygun saatlerde yayınlanırken bile önlerine "Akıllı İşaretler" konur ki, programın hangi tür görüntüler içerdiğini seyirci bilsin, istemiyorsa, kanal değiştirsin.
Bunları herkes bilir.. Bilir de niye yazdım?.
Bilmekle uygulamak farklı şeydir de ondan!.
Dün akşam eve erken döndüm.. Kanal D Ana Haber'i açtım.. Önce "Sıcak Gelişme" diye bir kısa haberler bölümü var..
Saat 18.45!.. Yani 3 yaşındaki çocuklar bile TV önünde.. Görüntüler..
Birisi sokakta bir başkasını iki adımdan vuruyor.. Güvenlik kamerası çekmiş.. Bir daha gösteriyor. Bir daha gösteriyor..
Sonra bir başka kentte, gene birisi, bir başkasını iki adımdan kurşunluyor.. Gene güvenlik kamerası.. Gene tekrar tekrar..
Yetmiyor.. İki sene evvelin Amerikası'ndan bir görüntü. Polis silahını durdurduğu arabanın ön camından içeri sokuyor ve sürücüye şarjör boşaltıyor. Görüntü gene tekrar tekrar..
Bu görüntüler filmde olsa Denetleme Kurulu yaş sınırlaması getirir ve önüne "Olumsuzluk ve Şiddet" işaretleri koyar.. Filmde.. "Vurur gibi" yapılması bile çocukları etkiler diye..
Ama Televizyonlar "Haber" adı altında, gerçek cinayetleri, güvenlik kameralarından ya da ordan geçen birinin cep telefonundan yayınlamaya bayılıyorlar.. Çünkü şiddetin hele gerçeği "Reyting" demek..
"Hay reytinginiz batsın" demekle bitmiyor iş..
Bu ülkede RTÜK diye bir kurum var.. Ne iş yapar bu adamlar?.
"Gözünün üstünde kaşın var" diye ceza yazmak iş değil.. İş, böylesi tehlikeli, etkileyici yayınları önlemek..
Mesele sadece yetişme çağındaki çocuğun beynini bulandırmak, ruhunu korkular ve şiddetlerle doldurmak olsa iyi..
Her sabah elinize aldığınız gazete, cinayet haberleriyle dolu.. Okuduğunuzda, inanamıyorsunuz.. Bu kadar sudan sebeple cinayet olur mu?.
Kafası atan silaha davranıyor..
Neden RTÜK?.
Neden bu ülkenin bilim adamları?.
Toplum psikolojisi uzmanı yok mu üniversitelerde?. Bireysel etkisini yorumlayacak psikolog?. Çocuklara vereceği zararı anlatacak pedagog?.. Ağızlarına kilit mi vuruldu topunun?.
"Haber" diye canlı canlı yayınladıkları bu "Cinayet" görüntülerini yayınlamanın asıl cinayet olduğunu söyleyecek bir "Bilim Adamı" kalmadı mı bu ülkede?.
Her gece ve her görüntü tekrar tekrar!.
Ben bunları düşünürken, Sıcak Gelişme (Yani iki yıl evvelki Amerika görüntüsünün sıcağı mesela) bitti. Ana Haber başladı.
Ahmet Hakan çıktı karşıma..
Bir numaralı haber.. Hani şortlu kıza minibüste tokat atmıştı ya, adamın biri.. O anın görüntüsü ortaya çıkmış.. Baş haber o görüntü..
15-20 saniyelik bir görüntü.. Kız önde, adam arkada oturuyor. Adam önce kızın saçını elliyor. Sonra ayağa kalkıyor. Kızın yanından geçerken elinin tersiyle bir tokat atıyor. Kapıya yürürken, kız ayağa fırlayıp adamın yakasına yapışmak istiyor. Adam kızı saçından kavrayıp yere itiyor ve kapıdan fırlayıp kaçıyor..
Bu sahneyi Ahmet Hakan'ın Ana Haberinde kaç defa izledik biliyor musunuz?.
Tam 26 kez..
Yazı ile "Yirmi altı kez" yayınladı Ahmet Hakan, bu 20 saniyelik görüntüyü.. Bölerek, parçalayarak, üzerine kırmızı işaretler düşerek 26 kez tekrar etti ve 26 kez tekrar etmek için de (Kızmayın ben daha dört kez tekrar ettim) o iki dakikalık haberi tam 17 (Yirmi yedi) dakika uzattı..
20 saniyelik görüntüyü 26 defa tekrar etmek için 17 dakikaya uzatılan "Haber(!)"
Şimdi, o bilim adamlarına, Toplum Psikolojisi Uzmanlarına, Psikologlara ve Pedagoglara, özellikle de pedagoglara soruyorum..
Bu 20 saniyelik cinsellik de içeren şiddet görüntüsünü, herkes ekran başındayken tam 26 kere tekrar etmenin, topluma, bireye ve çocuğa bir zararı yok mudur?.
Bakın, o sahnelere zevkle bakacak sadist sapıkları dikkate almıyorum..
Akşam evinde, yemeğe, hele bugünlerde iftara hazırlanan ailelere bu görüntüyü 26 kez izletmek, habercilik midir, yoksa başka bir şey midir, adını artık o bilim adamları koysunlar, onu soruyorum!..
Benim muhatabım RTÜK.. Sözünü ettiğim sıcak gelişme ve ana haber ellerinde.. Baksınlar.. Kendi yönetmeliklerine de baksınlar, gerekeni yapsınlar..
Bu "Gereken" içinde "Hıncal Uluç haksızsın. Kanal D'den ve Ahmet Hakan'dan özür dile" varsa, onu da açıklasınlar. Bu köşede, bu büyüklükte özür dilemezsem, namerdim.
Değilse, Aile İzleme Saatinde, "Haber" adı altında canlı şiddet sahnelerini, tekrar tekrar yayınlamanın önüne geçsinler.
Şimdi Ahmet Hakan kardeşim "Ama hepsi öyle, niye sadece beni yazıyorsun" diyebilir. NTV'ciler gibi..
Çünkü Kanal D, seni o haberlerin başına "İzlensin" diye getirdi. Ben de izliyorum işte.. Fena mı?.
Şimdi bir uyarım da, TRT ve RTÜK'ten sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'a.
Lütfen, RTÜK'ün dikkatini bu konuya çekin, Sayın Bakanım!.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.122 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 272 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 603 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 356 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 256 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar