50 milyon turist!. 50 milyar gelir!.

Gecenin bir vakti eve geldim. Bir haber kanalını tıkladım. Önemli bir şey yok. Hastanedeyken biriken gazete yığınlarına göz atmaya karar verdim. Okurken fonda TRT Müzik olur. 104'ü tıklarken, kumanda takıldı.. Hangi...

Gecenin bir vakti eve geldim. Bir haber kanalını tıkladım. Önemli bir şey yok. Hastanedeyken biriken gazete yığınlarına göz atmaya karar verdim. Okurken fonda TRT Müzik olur. 104'ü tıklarken, kumanda takıldı.. Hangi kanal bilmiyorum. Baktım karşımda Clark Gable ile Sophia Loren duruyor..
"Aaaa!.." dedim.. "Bu üniversite yıllarımın unutulmaz filmi.."
Öyleydi gerçekten.. 1960 yapımı "İt started in Naples/ Macera Böyle Başladı" adlı enfes romantik komediydi o.. Gazeteleri bıraktım. Filmi izlemeye başladım.. Aslında basit bir aşk hikâyesi.. Ama oyuncular muhteşem.. Amerikan sinemasının en ünlü erkeğiyle, İtalyan sinemasının kraliçesi Sophia Loren.. Bir de Vittorio de Sica var, düşünebiliyor musunuz?.
Film başından sonuna Capri'de geçiyor.. Santim santim tanıyorsunuz Capri'yi.. Doğal güzellikleri.. Denizaltı mağaraları.. 1960'lı yıllarda, bu film sayesinde dünyaca ünlü olmuştu, Capri.. Biz filmi birlikte izlediğimiz Mekteb-i Mülkiye gurubu, hepimizin nasıl içi gitmişti Capri'yi görmek için.. Ertesi yıl gördüm ben iyi mi?. Öcal ağbimle bir plan yaptık. O zaman ünlü Ankara Gemimiz, efsane Şefik Kaptanı ile Akdeniz seferi yapardı. Gazetecilere de yüzde 50 indirim. 800 liraya almıştık tur biletini.. Napoli'ye iner inmez ilk işim Capri'ye gitmek olmuştu. Nasıl tıklım tıklımdı minnacık ada.. Sanki, büyük iş yapan filmi gören herkes Capri'ye koşmuştu.
Geçen hafta, Ertuğrul Özkök, eşi Tansu ile 50'nci yıllarını Roma'da kutladıklarını yazdı. Tansu, ünlü Trevi Çeşmesi'ni görmek istemiş. Gitmişler ama görememişler.. "Çeşmenin olduğu meydanda 10 bin kişi vardı. Yanına bile yaklaşamadık" diyor Ertuğrul..
Ağbimle yaptığımız o gezide Roma'ya da gittik tabii.. Trevi Çeşmesi'ni görmek için tabii.. Çünkü 1953 yapımı Audrey Hepburn ve Gregory Peck'li Roma Tatili ve 1954 yapımı Three Coins in the Fountain/ Aşk Çeşmesi, bu çeşmeyi öyle dünya çapında üne kavuşturmuştu ki, Roma'ya gidip de o çeşmeye para atarken resim çektirmemek imkânsız olmuştu. Ben de çektirdim resim.. Dükkânı orda foto şipşakın. Ertesi gün bir daha gittim. Resmi almaya.. Hemen bir zarfa koyup anneme postalamıştım. "Bak, oğlun Aşk Çeşmesi'nde" diye..
Şimdi bunları niçin yazdım..
1-3 Kasım arasında, Ankara'da Turizm Şûrası toplanıyor..
2023, yani Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı için "50 milyon turist, 50 milyar gelir" hedefini koyan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sahiplendi şûrayı.. Daha önce Süleyman Demirel, Turgut Özal ve Ahmet Necdet Sezer Turizm Şûrası toplamışlardı. 15 yıl sonra, Erdoğan yaptı çağrıyı.. Bu çok önemli.. Kültür ve Turizm açısından dünyada benzersiz hazine Türkiye için "50 milyon turist 50 milyar gelir" ulaşılmayacak bir hedef değil..
Şûra "Nasıl" sorusunu tartışacak..
İki soru var..
1- Nasıl getireceğiz?.
2- Nasıl harcatacağız?.
Gelenin ülkemizi üç otuz paraya sömürmesi, tüketmesi değil, adam başı en azından 1000 (Bin) lira bırakmasını nasıl sağlayacağız?.
50 milyon x 1000 = 50 milyar, çünkü..
Yazımın girişinde verdiğim örnekler, "Napoli'yi gör ve öl" lafının yayılmasında, Trevi/ Aşk Çeşmesi'nin hatta Avrupa'ya her gelen için "Mutlak görülesi yer" haline gelmesinde sinemanın oynadığı rolü anlatmak içindi. O konuyu yarın açacağım.
Gelenin bugünkü gibi üç beş kuruş değil, adam başı ortalama bin lira bırakmasının yollarını da anlatacağım, 60 yıllık bir gazeteci ve dünyanın turistik hemen hemen her yerini gezmiş, incelemiş bir gazeteci olarak..
"Sadece turizm, bacasız sanayi bu ülkeyi geçindirir. Öyle bir hazinenin üzerinde oturuyoruz. Yeter ki konu bir 'Devlet Politikası' olarak ele alınsın" diye yazdım durdum.
İşte Devlet Politikası.. Cumhurbaşkanı hem hedefi koydu. Hem de o hedefe ulaşma yollarının tartışılacağı Şûra'yı sahiplendi. Başbakan Binali Yıldırım ve Kültür Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş işin başındalar.
Bu defa olacak.. Olmalı..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.120 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 269 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 601 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 352 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar