Kitap konusunu iyi düşünmek gerek!..

1975 yapımı bir film vardı, benim yaşımdakiler çok iyi hatırlar.. Çok konuşulmuş, çok yazılmış, çok da izlenmiş.. Akbaba'nın Üç Günü.. Three Days of the Condor.. Robert Redford ve Fay...

1975 yapımı bir film vardı, benim yaşımdakiler çok iyi hatırlar.. Çok konuşulmuş, çok yazılmış, çok da izlenmiş..
Akbaba'nın Üç Günü.. Three Days of the Condor.. Robert Redford ve Fay Dunaway baş rollerindeydi..
Robert Redford filmde bir CIA görevlisiydi. İşi okumak, en başta da kitap okumaktı.
Soğuk Savaş yılları.. Amerika dünyanın bir yarısının lideri.. Öbür yarısıyla savaşıyor. Savaşı kazanmanın baş şartlarından biri düşmanı tanımak.. Onunla ilgili her ip ucunu bulmak ve değerlendirmek..
İşte CIA'in o dairesi bu amaçla kurulmuş. Öbür taraftaki kitapları satır satır okumak ve değerlendirmek.. Düşmanı tanımanın en iyi yollarından biri bu çünkü.. Onun kitaplarını okumak, ne diyor anlamak.. En basit bir çocuk kitabında bile çok önemli şeyler bulunabilir..

***

Babam, bir Atatürk Cumhuriyetçisiydi. Sağcıydı.. Emekli olduktan sonra, kafasına da çok uyduğu için çok sevdiği Mareşal Çakmak'ın CKMP'sine girdi. Genel sekreter oldu. Sonra Alparslan Türkeş'in (Aslan Amca derdik biz çocuklar, babamın en yakın arkadaşına) partiye girişini, başkanlığa seçilmesini sağladı. Ardından partiyi MHP yaptılar. O partinin ilkelerini anlatan "9 Işık"ı babam yazdı. Eski harflerle yazar, sonra bana okur, ben daktiloya çekerdim.
Şimdi o "9 Işık" yazarı, milliyetçi Fuat Uluç'ın evdeki hepimize açık kitaplığının göbeğinde "Kapital" vardı.. Komünizm'in manifesto kitabı Das Kapital.. Yazarı Karl Marx!..
Durun!. Hemen yanındaki kitap da "Kavgam"dı.. Mein Kampf.. Yazarı Adolf Hitler!.
Faşizmin ve komünizmin iki kaynak kitabı, ikisinden de nefret eden babamın kitaplığında yan yana..
Babama sormuştum, "Bunları niye aldın, okuyorsun" diye.. "Düşmanlarını iyi tanıyacaksın.. Cumhuriyetimizin en büyük iki düşmanı, faşizm ve komünizmdir. Ne olduklarını bilmezsen nasıl savaşırsın" demişti.
Babamın kitaplığında, dünya klasiklerinin tamamı vardı. Edebiyat şaheserleri, Türk Edebiyatının hemen bütün divanları vardı, ama böyle siyasi yayınlar da vardı. Sağcı, solcu demeden önemli her kitabı alır, okur, kitaplığına da koyardı.
Zaman zaman yasaklanırdı bazıları.. Ne atar, ne yakar, ne de saklardı.
Öyle ki "Fuat Amcanın evi basılmaz" diyen iki solcu arkadaşım, nurlar içinde yatsınlar, babamın bizden ayırmadığı Oktay Kurtböke ve Kurthan Fişek, Sıkı Yönetim dönemlerinde durmadan evler basılırken, kitaplarını getirir, babama bırakırlardı. Sağcı babam, onların solcu kitaplarını emanete alırdı yani..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En güzel manzara... İnsan!.. 23 Kasım 2022 | 4.120 Okunma Türk ve Norveç Halk Müziği’nde ortak noktalar!.. 24 Nisan 2022 | 269 Okunma Bugün için yazmak içimden gelmedi, inanın!.. 23 Nisan 2022 | 601 Okunma Domenec Torrent, hoca moca değil!.. 22 Nisan 2022 | 353 Okunma Pitbull dehşeti ve verilen komik ceza!.. 21 Nisan 2022 | 253 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar