Listeler hiç olmadığı kadar önemli

Her seçim öncesi listelerin önemine vurgu yapılır. Ancak hiçbir seçimde şimdiki kadar önemli olmamıştır. Zira, bu seçim Türkiye için ‘’Yüzyılın Seçimi’’...

Her seçim öncesi listelerin önemine vurgu yapılır. Ancak hiçbir seçimde şimdiki kadar önemli olmamıştır. Zira, bu seçim Türkiye için ‘’Yüzyılın Seçimi’’ niteliğinde bir seçim. Aslında, sadece Türkiye için değil, yakın coğrafyamız başta olmak üzere "dünyanın geleceğini etkileyebilecek bir seçim" desek abatmış olmayız.

Her parti için liste önemli. AK Parti için ‘’Oyumu Cumhurbaşkanına vereceğim ama partiye vermeyeceğim’’ söylentilerini ortadan kaldırmak ve Meclis'teki gücünü artırarak devam ettirmek adına önemli. 2011 seçimleri öncesinden beri sürekli operasyonlara maruz kalan MHP için ‘’yıkılmadan ayaktayım’’ demek adına önemli. İlk kez seçime girecek Yeniden Refah Partisi için ise iddiasını güçlendirmek için önemli. Büyük Birlik Partisi için de Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun ilkelerinin devamı ve "Türkiye ve Türk Yüzyılı’’ idealini gerçekleştirmek için önemli.

CHP açısında bakılacak olursa da listelerinde yer alacak olan, Saadet, DP, Gelecek ve DEVA partilerinden siyasetçileri koyduktan sonra parti örgütlerinden alacakları tepki açısından önemli. Yıllarca CHP’de siyaset yapmış birisi neden gidip de Ali Babacan, Cemal Enginyurt, Ahmet Davutoğlu, Temel Karamollaoğlu gibi isimlere oy vermek istesin? Bu durumun kolay olmayacağını söylemek gerekir. İlk gençlik yıllarından itibaren CHP örgütlerinde siyaset yapmış olan Çankaya İlçe Başkanı ya da Çorum İl Başkanı hangi motivasyonla gidip de partisi dışında birisine oy verecek?

Nitekim, Konya’da geçmişte AK Parti içerisinde siyaset yapmış Abdüllatif Şener ve Saadet Partili birisi aday yapıldı. Sadece Ereğli ilçesinde yüzde 36 olan CHP oy oranı yüzde 21’e düştü. Önümüzdeki 14 Mayıs 2023 seçimlerinde de buna benzer tepkilerin olması kuvvetle muhtemel.

İYİ Parti için de Kılıçdaroğlu’nun sofrasından kalkıp sonra bir şekilde ikna edilip tekrar o sofraya oturtulmuş olması sonrası ciddi bir dalgalanma yaşadı. Yavuz Ağıralioğlu’nun istifasından sonra da ağırlaşarak devam edecek görünüyor. İYİ Parti’nin tek şansı listelerini iyi yapmak, o da onlar için oldukça zor olacak.

Daha önce ideolojik saiklerle ya da parti lideri için verilen oyların kimse için ‘’çantada keklik’’ olmayacağını söylemek gerekli.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kim, hangi gerekçe ile kime oy verdi? 29 Mayıs 2023 | 2.005 Okunma Babala TV yayını ve Ümit Özdağ desteği Kılıçdaroğlu’na seçimi kazandırır mı? 27 Mayıs 2023 | 8.692 Okunma Seçmenini sandığa gitmeye ikna eden kazanır; Erdoğan’ın rakibi rehavet 22 Mayıs 2023 | 4.495 Okunma Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tur nasıl olur; Sinan Oğan’a oy verenler kime oy verir? 19 Mayıs 2023 | 4.081 Okunma Yüzyılın seçimi 14 Mayıs için senaryolar 14 Mayıs 2023 | 3.024 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar