Hangi liderle çay kahve içmek sohbet etmek istersiniz?

Başlıktaki soruyu özellikle Amerika olmak üzere genellikle Batı’da kararsızların tercihlerini doğru okumak açısından sorulup üzerinden de analizlerle değerlendirme yapılıyor.Batı’da soru...

Başlıktaki soruyu özellikle Amerika olmak üzere genellikle Batı’da kararsızların tercihlerini doğru okumak açısından sorulup üzerinden de analizlerle değerlendirme yapılıyor.

Batı’da soru ‘’Kiminle bira içersiniz?’’ şeklinde soruluyor. Bizim kültürümüzde bira içmek yok. – Çok küçük bir azınlığı bunun dışında tutuyorum.- Bizde çay, kahve eşliğinde muhabbet etmek vardır.

Nitekim biz de Optimar Araştırma ekibi olarak Türkiye Genelini temsilen 17 ve 20 Nisan tarihleri arasında 77 ilde 3000 katılımcı ile bilgisayar destekli telefon anketi (CATI) ve yüz yüze yöntemle yaptığımız araştırmada  ‘’Eğer fırsatınız olsaydı hangi cumhurbaşkanı adayı ile çay kahve içip sohbet muhabbet etmek istersiniz?’’ şeklinde sorduk. Erdoğan diyenlerin oranı yüzde 44,7, Kılıçdaroğlu ise yüzde 42,4 çıktı. Yüzde 12,9’luk bir kesim ise ‘hiçbiri’ cevabını verdi. Ki bu cevabın da üzerinde seçim gündeminin olmadığı zamanlarda üzerinde düşünmek ve anlamaya çalışmak, gerek. Araştırmada ‘hiçbiri’ diyenlerin yüzde 14,2’sinin Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini söyleyen seçmen olması da oldukça ilginç. Demek ki oy vermeyi düşündükleri Cumhurbaşkanı adayı ile bir araya gelmeyi dahi istemiyorlar. Erdoğan’a oy vereceğini söyleyip de ‘hiçbiri’ ile çay kahve içmek istemem diyenlerin oranı sadece yüzde 2,5. Bu ‘hiçbiri’ diyenlerin oranı ilk turda Muharrem İnce diyenlerde yüzde 60. Yine, İnce’yi tercih edenlerde Erdoğan ile çay kahve içmek isteyenlerin oranı yüzde 22,5 iken Kılıçdaroğlu ile çay kahve içmek isteyeceklerin oranı yüzde 16,9.

Başka bir sorumuz da ‘’uzun bir yolculuğa çıkacak olsanız direksiyonda hangi liderin olmasını istersiniz?’’ şeklinde idi. Buradaki sonuçlar da benim açımdan oldukça ilginç. Erdoğan diyenlerin oranı yüzde 42, Kılıçdaroğlu diyenlerin oranı ise yüzde 41,9. Arada sadece binde 1 fark var. Bu sorunun da çaprazına baktığımız zaman Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 92,9’unun tercihi olurken. Kılıçdaroğlu kendisine oy vereceğini söyleyenlerin sadece yüzde 82,6’sı tarafından tercih ediliyor. Yine hiçbiri diyenlere bakacak olursak Erdoğan diyenlerin yüzde 3,9’u, Kılıçdaroğlu diyenlerin yüzde 8,8’i Muharrem İnce diyenlerin yüzde 50,6’sı, Sinan Oğan diyenlerin yüzde 45,5’i, oy kullanmayacakların yüzde 44,4’ü, kararsızların yüzde 27,5’i, cevap vermeyenlerin ise yüzde 59,5’ini teşkil ediyor.

Muharrem İnce diyenlerin yüzde 34,8’i Erdoğan’ı tercih ederken sadece yüzde 14,6’sı Kılıçdaroğlu’nu tercih ediyor.

Sinan Oğan’ı tercih edenlerin yüzde 21,2’si Erdoğan’ın direksiyonda olmasını tercih ederken yüzde 33,3’ünün Kılıçdaroğlu’nu tercih ettiklerini görüyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kim, hangi gerekçe ile kime oy verdi? 29 Mayıs 2023 | 2.005 Okunma Babala TV yayını ve Ümit Özdağ desteği Kılıçdaroğlu’na seçimi kazandırır mı? 27 Mayıs 2023 | 8.692 Okunma Seçmenini sandığa gitmeye ikna eden kazanır; Erdoğan’ın rakibi rehavet 22 Mayıs 2023 | 4.495 Okunma Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tur nasıl olur; Sinan Oğan’a oy verenler kime oy verir? 19 Mayıs 2023 | 4.085 Okunma Yüzyılın seçimi 14 Mayıs için senaryolar 14 Mayıs 2023 | 3.024 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar