EYT’yi kim çözdü?

Erken emeklilik ilk Süleyman Demirel zamanında kadınlarda 38 yaş, erkeklerde 43 yaş olarak yasalaştı. Sonraki süreçte Kemal Kılıçdaroğlu’nun Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı olduğu dönemde...

Erken emeklilik ilk Süleyman Demirel zamanında kadınlarda 38 yaş, erkeklerde 43 yaş olarak yasalaştı. Sonraki süreçte Kemal Kılıçdaroğlu’nun Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı olduğu dönemde Demirel’in çıkardığı yasa iptal edildi.

1999’daki Erken Emeklilik Kanunu'nun iptalinin çıkarılmasını sağlayan Kemal Kılıçdaroğlu idi. Şu an Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı olan Kürşat Arat’ı kimse tanımaz. İş odaklı çalışan, geçmişte Merkez Bankası gibi bir kurumda çalışmış, Bakanlık'ta da Müsteşar Yardımcılığı yapmış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından atanmış, Vedat Hoca gibi liyakatli bir Başkan’dır.

Kılıçdaroğlu, SSK Genel Müdürü olduğu dönemde, erken emeklilik yasasının iptali konusunda ‘’35 Soruda SSK Gerçeği’’ isimli bir kitapçık yayınlattı.

Katıldığı program, konferans ve panellerde de iptali savundu. Tarih 24 Mayıs 1996. Kılıçdaroğlu, İzmir’de düzenlenen "Sosyal Devlet ve Sosyal Güvenlik Kuruluşları’’ panelinde yaptığı konuşmada; "Bugün ülkemizde DPT verilerine göre, 55 yaşındaki bir kadının kalan ömrü 22 yıl, 60 yaşındaki bir erkeğin ise 16 yıldır. Dolayısı ile emeklilik yaşının yükseltilmesinin mezarda emeklilik olarak değerlendirilmemesi gerekir’’ demişti.

Dolayısıyla Kılıçdaroğlu, "mezarda emeklilik" tanımlamasına karşı çıkıp, kadınlarda 55 yaşı, erkeklerde 60 yaşı savunan bir SSK Genel Müdürü idi.

Şurası da bir gerçek ki erken yaşta emekli olmak isteyenlerin olduğu gibi bu durumun sosyal güvenlik sistemi üzerinde oluşturduğu bir de yük var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kim, hangi gerekçe ile kime oy verdi? 29 Mayıs 2023 | 2.005 Okunma Babala TV yayını ve Ümit Özdağ desteği Kılıçdaroğlu’na seçimi kazandırır mı? 27 Mayıs 2023 | 8.692 Okunma Seçmenini sandığa gitmeye ikna eden kazanır; Erdoğan’ın rakibi rehavet 22 Mayıs 2023 | 4.495 Okunma Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tur nasıl olur; Sinan Oğan’a oy verenler kime oy verir? 19 Mayıs 2023 | 4.085 Okunma Yüzyılın seçimi 14 Mayıs için senaryolar 14 Mayıs 2023 | 3.024 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar