Pentagon’dan açık tehdit

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Savunma Bakanı Hulusi Akar'a gönderdiği mektubunda özetle, "Türkiye S-400 teslimatını kabul ettiği takdirde F-35 almayacaktır. S-400 tutumunuzu değiştirme seçeneğiniz halen bulunmaktadır" demiş.

Ardından Senato'dan geçecek CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) yaptırımlarına işaret ederek, "Bu yolda devam[ınız] istihdamda, milli gelirde ve uluslararası ticarette kayıplara neden olacaktır" ifadelerini kullanmış.
ABD'nin açıkça ekonomize saldırıyla tehdit edişi ilk değil. En son bu sene başında, ABD'nin Suriye'den çekilmesi masalı anlatılırken de Trump, attığı bir tivitte "YPG'ye saldırırsanız, ekonomizi çökertirim" yazabilmişti.
Mektuba en sert tepki, anamuhalefet partisi CHP'nin Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak'tan geldi. CHP adına konuşan Öztrak şöyle dedi: "Bu mektup, dil ve üslup bakımından 1964'teki Johnson mektubuna benziyor. Bu mektupta Türkiye'ye ültimatom veriliyor. Muhataplarınız size bu ciddiyetle ültimatom vermişse yapılması gereken aynı ciddiyetle karşılık vermek. Ana muhalefet olarak bizden çekinmelerine gerek yok. Biz 1964'te Johnson mektubu yazıldığında 'Yeni bir dünya kurulur ve Türkiye o dünyada yerini alır' diyen İsmet Paşa'nın anlayışından geliyoruz." Öztrak, Shanahan'ın mektubunu, Başkan Johnson'ın Başbakan İnönü'ye 1964'te yazdığı mektuba benzetmekte haklı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hamas bunu neden yaptı? 19 Nisan 2024 | 1.035 Okunma Olmayan jakuzi ve görülmeyen ölümler 17 Nisan 2024 | 428 Okunma Sakin güç, derin diplomasi 16 Nisan 2024 | 297 Okunma İran ve İsrail’in ortak menfaatleri 15 Nisan 2024 | 331 Okunma Erdoğan ne yapmadı? 08 Nisan 2024 | 448 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar