Diplomasi satrancında Erdoğan

Sabah Gazetesi Yazarı Hilal Kaplan'ın bugünkü (04.03.2022)'' Diplomasi satrancında Erdoğan'' başlıklı yazısı.

Rus Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dış politikasının Rusya'yı nasıl sıkıştırdığını geçen yıl şöyle ifade etmişti: "Erdoğan, Rusya'nın Suriye, Libya, Azerbaycan ve Ukrayna'da tekerine çomak sokuyor. Erdoğan'ı sakinleştirmemizin zamanı geldi."
Sakinleştiremediler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yandan Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliğini desteklerken, diğer yandan S-400'lerden nükleer enerji santraline derinleşen Türkiye- Rusya işbirliğini de sürdürdü. Amerikan Senatosu çokça gürültü yaptı, yaptırım talep etti ama Afrin'e de girdi, Amerikan aparatı YPG'yi de kovdu. Sonra Libya ve ardından Karabağ zaferleri geldi. Washington'daki mırıltılar feverana dönüştü: Türkiye'yi NATO'dan atalım!
Atamadılar.

Ve bugün hem Boğazları iki tarafın savaş gemilerine kapatma kararı hem de Bayraktar SİHA'larının Ukrayna ordusu elindeki tek koz haline gelmesinden ötürü övgü yağdırma yarışına girdiler. Üstelik daha geçen sene 26 Temsilciler Meclisi üyesi, Türkiye'nin insansız hava aracı programının durdurulması talebinde bulunmuştu.

İsrailli solcu gazete Haaretz'deki makale Rus- Ukrayna savaşının tek kazananı olarak Erdoğan'ı ilan ederken, Washington kulislerinin yer aldığı ünlü Politico'da yayınlanan analizde ise şöyle deniyordu: "Erdoğan, Türkiye'yi Avrupa jeopolitiğinde bir tetikleyici ve kendine getirici olarak görmek istiyor. Rusya ve Batı ittifakı arasında dengede duran Türk lider, kendisi için en iyi anlaşmayı yaptı, uzun süredir iki ülkeyle olan ilişkilerini kendisine göre oluşturdu. Bununla birlikte, yeni savaş söz konusu olduğunda, o artık sonuca çok daha yakın."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İran ve İsrail’in ortak menfaatleri 15 Nisan 2024 | 328 Okunma Erdoğan ne yapmadı? 08 Nisan 2024 | 437 Okunma Farkımız bizim 03 Nisan 2024 | 513 Okunma HDP/DEM artık resmi ortak 02 Nisan 2024 | 726 Okunma Olanda hayır vardır 01 Nisan 2024 | 1.638 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar