Çin nasıl devleşti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Zirvesi ve Tokyo'daki devlet ziyaretinin ardından Japonya'dan ayrılarak Çin'e geldi. Röportajımızda ayrıntıları bulabilirsiniz.

O yüzden bugün Çin'in kuruluşundan bugüne geçtiği dönemeçlerden biraz bahsetmek isterim.
Modern Çin'in kurucusu olan Mao Zedong, milliyetçiler ile komünistler arasında uzun yıllar devam eden bir iç savaştan sonra galip gelerek Çin Halk Cumhuriyeti'ni kurmuştur.
1927'de başlayan iç savaş sırasında Mao, Marksist-Leninist çizginin odak noktası endüstriyel işçilerden ziyade köylüleri ön plana çıkarmıştır. Buna göre devrimin ana taşıyıcı hattı, merkezden çevreye, "kırlardan şehre" yürüyen köylüler olacaktır. Köylülerden müteşekkil Kızıl Ordusu'yla birlikte yürüttüğü 'gerilla savaşı'yla ün ve prestij kazanarak Komünist Parti liderliğine kadar yükselmiştir. 1949'da milliyetçi cephe Tayvan'a çekilince Çin'in yönetimi Mao'ya kalmıştır.
Ardından yüzbinlerce karşı-devrimcinin tasfiyesi, toprak sahiplerinin topraklarına el konulup kooperatiflere dağıtılması, Tibet'e el koyulması ve Kore'deki Amerikan güçleriyle savaş gelmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hamas bunu neden yaptı? 19 Nisan 2024 | 1.621 Okunma Olmayan jakuzi ve görülmeyen ölümler 17 Nisan 2024 | 433 Okunma Sakin güç, derin diplomasi 16 Nisan 2024 | 297 Okunma İran ve İsrail’in ortak menfaatleri 15 Nisan 2024 | 331 Okunma Erdoğan ne yapmadı? 08 Nisan 2024 | 448 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar