Bu karikatüre iyi bakın

Sabah Gazetesi Yazarı Hilal Kaplan'ın bugünkü (22.08.2022)''Bu karikatüre iyi bakın'' başlıklı yazısı.

arikatür, Yunanistan'ın en çok okunan yayını Kathimerini'de çıkmış. Açıklamada "Bir ayağım Amerika'da, diğeri Rusya'da... Ve bir eli Ege Denizi'nde, diğeri Kıbrıs'ta" yazıyor.
Yunanistan, Erdoğan'ın dünya diplomasi sahnesine vurduğu damgadan en çok rahatsız olan ülkelerin başında geliyor şüphesiz. Doğu Akdeniz'deki en büyük müttefikleri İsrail, Türkiye ile tüm diplomatik ilişkilerin normalleşeceğini ve tam işbirliğine açık olduğunu ilan ediyor. Amerika Birleşik Devletleri, East- Med boru hattı projesinin arkasından çekildiğini duyurarak tarafları Türkiye'ye mecbur bırakıyor.
O sırada Erdoğan, hem tahıl koridoru hem de Zaporijya Nükleer Santrali'nin muhafazası, yani dünya barışının temel sac ayaklarından olan gıda ve enerji güvenliği için elini taşın altına koyabilen tek dünya lideri olarak öne çıkıyor.

Öte yandan Türkiye, Suriye'nin yeniden inşasındaki kilit ülke olacağının sinyallerini verirken, Yunanistan'ın bir diğer müttefiği Mısır da Türkiye ile yakınlaşma sinyalleri veriyor. Libya ve Azerbaycan için Karabağ zaferlerini de bu tabloya ekleyin
Yunanistan'ın rahatsız olmaktaki "haklılığını" daha net anlayabiliriz. Ki verdiğimiz rahatsızlıktan da gurur duymalıyız.


KOLONYAL EFENDİ "ÜSTÜN"
"Bir eczacı başörtülü olabilir. Bence sakınca yok. Mimar, inşaat mühendisi olabilir. Öğretmen, Millî Eğitim izin verdiği için başı örtülü öğretmen olabilir. Hakime, savcıya karışmıyorum; benim alanım değil. Fakat başörtülü psikolog, psikiyatrist, PDR uzmanı olması meslek etiğine aykırıdır. Bunu bilenler bilir, ordakiler bilemediler. Psikoloğun karşısındaki kişiye karşı nötr olması lazım. Empati kurabilmesi gerekiyor. Ben psikoloğum farz edelim, siz danışansınız, ben sizinle empati kurmalıyım. Sizinle empati kurmam için nötr davranmam gerekiyor."
Beyaz adamın kendini dünyanın mutlak hakimi gördüğü, kolonyalizmin hüküm sürdüğü zamanlar coğrafi olarak bitmiş olsa da zihinlerde hükmünü devam ettiriyor. Alıntıladığım sözlerin sahibi olan Üstün Dökmen gibi bugüne dek iyilik, güzellik, anlayış, hoşgörüyle anılabilmiş bir ismin içinden birden nasıl bir canavar çıktığını görmeyi bu açıdan oldukça öğretici buluyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kritik Irak ziyareti 23 Nisan 2024 | 1.164 Okunma CHP’nin borçları meselesi 22 Nisan 2024 | 1.749 Okunma Hamas bunu neden yaptı? 19 Nisan 2024 | 1.708 Okunma Olmayan jakuzi ve görülmeyen ölümler 17 Nisan 2024 | 438 Okunma Sakin güç, derin diplomasi 16 Nisan 2024 | 299 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar