Ayçiçeği yağı spekülasyonu

Sabah Gazetesi Yazarı Hilal Kaplan'ın bugünkü (08.03.2022)''Ayçiçeği yağı spekülasyonu'' başlıklı yazısı.

4Mart Cuma günü Resmi Gazete'de yayınlanan kararla ayçiçeği yağı dahil tüm bitkisel yağlara uygulanan gümrük vergisi sıfırlandı. Rusya- Ukrayna Savaşı'nın yağlı tohum ve bitkisel yağ tedarikinde sorunlara yol açmaması ve fiyat istikrarının sağlanması amacıyla alınmış önemli bir karardı.
Ne var ki ertesi gün önce TGRT'de sonra FOX TV'de yayınlanan "45 günlük ayçiçeği yağımız kaldı", "Ayçiçeği yağınızı idareli kullanın" diyen KJ'ler ve başlıklarla manipülasyon başladı. Bitkisel Yağ ve Sanayicileri Derneği Başkanı'nın da FOX yayınına katılarak ateşe körükle gittiğini not düşelim.
Sonra sosyal medya devreye girdi. Troller, "Ayçiçeği yağı alın, stoklayın" çağrıları yaptı. Ve sonuç alındı. Marketlerde adeta ayçiçeği yağı yağması başladı. Raf fiyatının kasada % 40-% 50 arası zamlı olduğu görüldü. Buna rağmen beşer onar ayçiçeği yağları vatandaş tarafından alındı.
Halbuki bu manipülasyon olmasa fiyatlar zamlanmayacak, bilakis gümrük vergisi düştüğü için ucuzlayacaktı. Ancak şimdi her yerde ayçiçeği yağı fiyatları zamlandı bile...

Manipülasyona kapılan vatandaşlarımız sayesinde kendi elimizle ayçiçeği yağının düşmesi gereken fiyatını artırmış, kendi kendimizi zarara sokmuş olduk. İlk andan itibaren Ticaret Bakanlığı konuya müdahale eder, doğrusunu anlatır diye bekledim ama olmadı. Tarım Bakanlığı da ertesi günü stokların yetmeyeceği haberlerini yalanladı, ayçiçeği üretimimizin bir yılda % 17 arttığına işaret etti ama maalesef atı alan Üsküdar'ı çoktan geçmişti. Hazine Bakanlığı da operasyon çekenlere operasyon çekileceği sözünü verdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İsrail üzerinden ticaret de dursun 27 Mart 2024 | 456 Okunma Erdoğan’ın rakibi Erdoğan 26 Mart 2024 | 386 Okunma İstanbul’un 6 Şubat’ı ve İmamoğlu 22 Mart 2024 | 168 Okunma Az kaldı, zaten çözülüyorsunuz 20 Mart 2024 | 524 Okunma Kent uzlaşısı bu mu? 19 Mart 2024 | 287 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar