I. Dünya Savaşı’ndan bir asır sonra

Birinci Dünya Savaşı'nı bitiren kararın üzerinden bir asır geçti. Aradan geçen zamanda, dünya dinamikleri önce ABD'nin, sonra İsrail'in ve bugün de Çin'in sahneye çıkışıyla nisbeten...

Birinci Dünya Savaşı'nı bitiren kararın üzerinden bir asır geçti. Aradan geçen zamanda, dünya dinamikleri önce ABD'nin, sonra İsrail'in ve bugün de Çin'in sahneye çıkışıyla nisbeten değişse de, esas mücadele paradigması yerinde duruyor.
Yüzüncü yıldönümü etkinlikleri için Paris'e gelen Cumhurbaşkanı, Charles de Gaulle Havalimanı'ndan direkt Orsay Müzesi'nde, Cumhurbaşkanı Macron tarafından devlet başkanları onuruna verilen akşam yemeğine geçti.
Müzenin girişinde Macron ve eşi tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı ve eşi Hanımefendi, ardından Merkel ve Trump ile eşi ile de görüşecekleri salona geçtiler. Trump ile yan yana oturan Başkan Erdoğan'ın neler konuştuğunu yarınki röportajımızda okuyacaksınız.
Esas bombayı ise Erdoğan, Ankara'dan uçağa binmeden patlattı. Suudi, Amerikan, Alman, Fransız ve İngiliz istihbaratına Kaşıkçı'nın işkence edilerek öldürülme anının ses kaydının dinletildiğini ilan etti. Böylelikle hem ses kaydının varlığı en üst resmî makam tarafından ilk kez tescil edilmiş oldu hem de Batılı devletlere "Biliyorsunuz ama harekete geçmiyorsunuz" demiş oldu.
Ekim ayında, Türkiye için ilginç bir döneme şahitlik ettik. İlkin Kaşıkçı cinayetindeki stratejik yönetimimiz vesilesiyle dünya gündeminin merkezine olumlu şekilde oturduk. Ardından Brunson'ın iadesi sonrası dolar savaşı sona erdi ve normal seyrine doğru yol almaya başladı. En son da Almanya Şansölyesi ve Fransa Cumhurbaşkanı ile Rusya Devlet Başkanı'nı ağırladığımız İstanbul Zirvesi ile Suriye masasındaki konumumuzu güçlendirmiş olduk.
Ay sonunda Arjantin'de gerçekleşecek G-20 Zirvesi'ndeki görüşmeler sonrası tablo daha da netleşecektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İsrail üzerinden ticaret de dursun 27 Mart 2024 | 457 Okunma Erdoğan’ın rakibi Erdoğan 26 Mart 2024 | 388 Okunma İstanbul’un 6 Şubat’ı ve İmamoğlu 22 Mart 2024 | 168 Okunma Az kaldı, zaten çözülüyorsunuz 20 Mart 2024 | 524 Okunma Kent uzlaşısı bu mu? 19 Mart 2024 | 287 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar