Yaptırımlar geldi; ya şimdi?

Başkan Trump, Obama döneminde imzalanan Nükleer Anlaşma'yı yırtıp çöpe attığından bu yana ABD'nin İran'a yönelik olarak uygulayacağı en sert yaptırımlar dizisi dün itibariyle başladı. Trump...

Başkan Trump, Obama döneminde imzalanan Nükleer Anlaşma'yı yırtıp çöpe attığından bu yana ABD'nin İran'a yönelik olarak uygulayacağı en sert yaptırımlar dizisi dün itibariyle başladı.
Trump, bu durumdan öyle keyif alıyor olsa gerek ki Game of Thrones dizisinden apartılmış bir afişe kendi portresini koydurup, altına da "Yaptırımlar geliyor" yazdırarak sosyal medya hesabından paylaştı. İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani durur mu? O da kendi fotoğrafını yine Game of Thrones afişi havası vererek ve altına "Sana karşı duracağım" yazarak paylaştı.
Bu saçma atışmalar bir yana, İran'ı hakikaten zor günler bekliyor.
Petrol ve petrol ürünleri, bankaları ve hatta deniz hareketleri dahil pek çok alanda yaptırımlarla karşılaşacak İran'ı en çok zorlayacak olan ise bunların hiçbiri değil. Meselenin bamteli, İran'ın SWIFT sisteminden büyük ölçüde kısıtlanacak olması...
Tüm dünyadaki bankalar arasında elektronik fon transferi standardı sağlayan SWIFT'tan dışlanmak, dünya bankacılık sisteminden dışlanmaya eşdeğer. Dün başlayan yaptırımlara göreyse, yemek ve ilaç ürünleri hariç başka fon aktarmalarda İran ile SWIFT üzerinden işlem yapmak yaptırıma dahil olacak.
Komşumuzun istikrarının yanı sıra, meselenin bizi en direkt ilgilendiren yönü İran'dan petrol ithalatımızın nasıl etkileneceği idi.
Brunson'ın serbest bırakılması ve Kaşıkçı hadisesi üzerine ısınan Türkiye-ABD ilişkileri, Türkiye'nin yaptırım kararlarından muaf tutulmasına yaradı.
İranlılar bugüne değin pek çok yaptırımla karşılaştılar ama bu seferki hem sosyolojik yapının dönüşümü hem de Suriye, Yemen ve Lübnan'a aktarılan fonlardan bıkmış İran halkı göz önüne alınırsa rejim için de oldukça zorlayıcı olacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Olmayan jakuzi ve görülmeyen ölümler 17 Nisan 2024 | 428 Okunma Sakin güç, derin diplomasi 16 Nisan 2024 | 297 Okunma İran ve İsrail’in ortak menfaatleri 15 Nisan 2024 | 331 Okunma Erdoğan ne yapmadı? 08 Nisan 2024 | 448 Okunma Farkımız bizim 03 Nisan 2024 | 516 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar