Kerkük’e pirince giderken...

Hiçbir ihanet karşılıksız kalmıyor. Barzani, kendisinin Bağdat'tan özerk olmasını en çok destekleyen Türkiye'ye sırtını dönüp, İsrail ve Rusya'dan aldığı destekle...

Hiçbir ihanet karşılıksız kalmıyor. Barzani, kendisinin Bağdat'tan özerk olmasını en çok destekleyen Türkiye'ye sırtını dönüp, İsrail ve Rusya'dan aldığı destekle bağımsızlık ilan etmeye kalktı. Ancak Türkiye'nin uyarılarını 'Kürt düşmanlığı' diyerek yaftalayıp kulak arkası edenleri, soydaşları Talabani ailesi (KYB) hançerledi.
Irak ordusu askerî müdahaleye başlayana dek Barzani'nin yanında duran YNK ve KYB, İran iltisaklarının ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha kanıtladı. Talabani'ye bağlı peşmergeler, tek kurşun sıkmadan savaş mevzilerini terk etti. Sosyal medyaya Barzani'nin ağlayan ve isyan eden peşmergelerinin görüntüleri düştü. Bu satırlar yazılırken Irak ordusu, Tuzhurmatu'dan sonra ilerledikleri Kerkük'te büyük bir direnişle karşılaşmadan iki petrol sahasını, bir askerî üssü ve havalimanını kontrol altına almış, Irak polisi olaysız biçimde Valilik Binası'na girmişti bile.
Barzani'nin son Türkiye ziyaretinin ertesinde Talabani'ye bağlı peşmergelerin baskın yaptığı Kuzey Gaz Şirketi, şu an tamamen Irak'ın kontrolünde. Dün Irak Petrol Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Kardeşlerimiz olarak gördüğümüz bazı Kürt liderler devlete ait olan Kuzey Petrol ve Kuzey Doğalgaz şirketlerinin kontrolünü devretmeyi kabul etti" derken Talabanileri kastediyordu.
ABD, kendisinden beklendiği gibi Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması ve tartışmalı bölgelerin suhuletle çözüme ulaştırılması çağrısı yaparak Irak ordusuna yeşil ışık yaktı. Referandum boyunca bayrakları havada uçuşan İsrail'den henüz bir açıklama da eylem de yok. Irak, akıllıca bir manevrayla, PKK'lıların Kerkük'e Barzani tarafından alınmasını savaş sebebi saydığını ilan ederek operasyon başlattı. Türkiye de buna destek verdi. Peki aynı Irak'ın, Sincar'daki YBŞ adı altında örgütlenen PKK'lılara maaş ve lojistik destek verdiğini unutalım mı? Ayrıca Kerkük'teki PKK varlığı, Irak için savaş sebebiyse, bizim için haydi haydi savaş sebebidir. Bunu da not edelim.
Türkiye için hiçbir şey siyah-beyaz değil. Dün de yazdık: Komşularımız içinde PKK ile dirsek teması olmayan yok. Adımlarımızı buna uygun olarak atmalıyız.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Alman Cumhurbaşkanı teftişte... 24 Nisan 2024 | 557 Okunma Kritik Irak ziyareti 23 Nisan 2024 | 1.267 Okunma CHP’nin borçları meselesi 22 Nisan 2024 | 1.753 Okunma Hamas bunu neden yaptı? 19 Nisan 2024 | 1.710 Okunma Olmayan jakuzi ve görülmeyen ölümler 17 Nisan 2024 | 438 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar