Tarikat kuşatmasındaki Türkiye

Gazeteci-yazar Rıza Zelyut’un son kitabı “Tarikat Kuşatmasındaki Türkiye - Halidi Cehennemi” Kaynak Yayınları’ndan çıktı. Zelyut, kitabının önsözünde, Türkiye Cumhuriyeti’nin...

Gazeteci-yazar Rıza Zelyut’un son kitabı “Tarikat Kuşatmasındaki Türkiye - Halidi Cehennemi” Kaynak Yayınları’ndan çıktı.
Zelyut, kitabının önsözünde, Türkiye Cumhuriyeti’nin bugün, tarikat görüntülü büyük bir örgütün kuşatması altında olduğunu ifade ediyor.
Zelyut’e göre, “Türkiye’de Mevlevilik, Bektaşilik, Bayramilik gibi milli özellikler taşıyan tarikatlar yok edildiler, hepsinin yerini Halidilik aldı.”
Bu yapı, içeride cumhuriyet ve demokrasi düşmanı, dışarıda sömürgeci işbirlikçisi bir akım. Türkiye’yi yöneten kadroların bir bölümü bu tarikat içinden piyasaya sürüldü. Kitap ilk kez, çok görüntülü ama aslında tek olan bu tarikatın üstünü açıyor.
TOPLUMU KUŞATIYORLAR
Kitabın birinci bölümünde “tarikat gerçeği” anlatılıyor. Görünüşte dinsel bir yapılanma, aslında ise siyasi bir örgütlenme olan tarikatlar Türkiye’de hızla yayılıyorlar ve toplumu kuşatıyorlar.
Zelyut, “Kadirilik ile Nakşibendilik’ten aldığı tutucu yönleri mezhepçi ve saltanatçı bir zihniyetle birleştiren Irak Kürtlerinden Şeyh Halid’in kurduğu Halidi tarikatı”nın Türkiye’nin tek egemen gücü haline geldiğini iddia ediyor.
“Halidi Nakşibendilik’ten çıkan pek çok kol, buradan doğan birçok tekke ülkenin kılcal damarlarına kadar yayılmaktadır. 1945’ten sonra yeniden piyasaya sürülen bu gerici örgütü, hemen hemen bütün iktidarlar el altından desteklediler.
"AKP’nin iktidara gelmesinden sonra ise Halidilere açıktan a&cced...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mihri Belli 30 Mart 2024 | 320 Okunma 68’in ilk şehidi 24 Mart 2024 | 310 Okunma Bir Türk Jakobeni: Talat Paşa 23 Mart 2024 | 1.313 Okunma CHP’de sağ sapma 17 Mart 2024 | 185 Okunma Bir kumpas davası: 28 Şubat 16 Mart 2024 | 261 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar