Kübalıların Kimliği

İspanyolların Türklerin elinde olan İstanbul (Konstantinopolis) üzerinden geçmeden, Japonya ile Çin’e giden başka bir güzergâh bulmak amacıyla başlattığı ilk yolculuklar sırasında Amiral Kristof Kolomb...

İspanyolların Türklerin elinde olan İstanbul (Konstantinopolis) üzerinden geçmeden, Japonya ile Çin’e giden başka bir güzergâh bulmak amacıyla başlattığı ilk yolculuklar sırasında Amiral Kristof Kolomb Yeni Dünyayı keşfetti.

27 Ocak 1492’de iki Amerika’nın kesiştiği noktada, Körfez’in anahtarı gibi araya giren Küba, kendini gezginlerin önüne attı. Cenevizliler “buranın dünya üstünde insan gözünün görebileceği en güzel kara parçası” olduğunu söylemişler. Kolomb bilinmeyen ve tanıtılmaya layık bir yere geldiğini düşünmüyordu. Tersine, bugün Çin denilen Cathay topraklarına ulaştığını sanıyordu.

“Kübalıların Kimliği”, Canut Yayınları’nın bu yıl yayınlanan ikinci Küba kitabı. Bu kitap, Küba halkının daha derinlemesine anlaşılmasına katkı sunmak için seçilmiş. Kübalı şair ve edebiyat eleştirmeni Guillermo Rodríguez Rivera, kitabında Kübalıların kimliğinin nasıl ve hangi etkiler altında oluştuğunu ele alıyor.

Küba sosyalist bir ülkedir. Fakat bu sosyalizmin Kübalı bir kimliği vardır. Küba’nın tarihi, ada kültürü, Afro-Amerikan nüfus yapısı José Martí, Fidel Castro, Che Guevara, Raul Castro işte bu tarihi-kültürel çevrenin ürünleridir.

'BİZ KÜBALILAR'

Cıntıo Vıntıer'in kitabın önsözünde “Los cubanos’ [Biz, Kübalılar] olması gereken bu kitabı, biz Kübalıların kim olduğumuzu ve nasıl birileri olduğumuzu anlamak isteyenler okumalıdır” diyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP’de sağ sapma 17 Mart 2024 | 181 Okunma Bir kumpas davası: 28 Şubat 16 Mart 2024 | 257 Okunma HÜDA PAR’ın müjdesi! 10 Mart 2024 | 707 Okunma Türk Solu 09 Mart 2024 | 199 Okunma 28 Şubat’ın hakikatleri bu kitapta 29 Şubat 2024 | 526 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar