İsmet Paşa nasıl 'İkinci Adam' oldu?

 Cumhuriyet Vakfı Başkanı, gazeteci- yazar Alev Coşkun’un “İnönü” adını taşıyan serinin ikinci kitabı “Diplomat İnönü/ Lozan” Kırmızı Kedi Yayınevi’nin...

 

Cumhuriyet Vakfı Başkanı, gazeteci- yazar Alev Coşkun’un “İnönü” adını taşıyan serinin ikinci kitabı “Diplomat İnönü/ Lozan” Kırmızı Kedi Yayınevi’nin “Türk Devrimi” dizisinden çıktı. Lozan’ın 96. Yıldönümünde yayımlanan “Diplomat İnönü”, birinci kitap “Asker İnönü”nün devamı niteliğinde.

İnönü’nün 1923-1973 tarihleri arasındaki geriye kalan yarım asırlık yaşamının da “Devlet Adamı İnönü” olarak iki ayrı ciltte işleneceğini şimdiden duyuralım.

Atatürk ve en yakın dava arkadaşı İnönü, öteden beri gerici saldırıların hedefidir. Lozan’ı “hezimet” olarak nitelendiren, Lozan’da toprak kaybedildiğini öne süren saldırı bombardımanının geçmişi eskilere dayanır.

Alev Coşkun’un “Diplomat İnönü”sünden öğreniyoruz ki Lozan belgeleri, bunun Türkler için değil başta İngilizler olmak üzere Avrupa devletleri için hezimettir.

Atatürk ve İnönü’ye yönelik saldırıların başını Necip Fazıl Kısakürek, Kadir Mısıroğlu ve onların takipçileri dinci gericiler çeker. İkinci Cumhuriyetçi “solcu”lar da bu kervana katılır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Gladyo Kraliçesi’ tarih oldu! (2) Akşener’in karakutusu 22 Nisan 2024 | 1.379 Okunma ‘Gladyo Kraliçesi’ tarih oldu (1) 21 Nisan 2024 | 903 Okunma Mihri Belli 30 Mart 2024 | 326 Okunma 68’in ilk şehidi 24 Mart 2024 | 313 Okunma Bir Türk Jakobeni: Talat Paşa 23 Mart 2024 | 1.346 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar