Gezi eylemi 6 yaşında!

Taksim'deki Gezi Parkı’nın Asker Ocağı Caddesi’ne bakan duvarın 3 metrelik kısmının ve bazı ağaçların yıkılmasının, 27 Mayıs 2013 günü 40-50 kişilik bir grubun çadır kurup...

Taksim'deki Gezi Parkı’nın Asker Ocağı Caddesi’ne bakan duvarın 3 metrelik kısmının ve bazı ağaçların yıkılmasının, 27 Mayıs 2013 günü 40-50 kişilik bir grubun çadır kurup parkta sabahlamasının büyük kitlesel bir eyleme düşüneceğini kimse beklemiyordu.
Bir gün sonra eylemcilerin sayısı arttı. Polis müdahalesi geldi. Reuters haber ajansı foto muhabiri Osman Örsal'ın yakaladığı ve tüm dünyada ün kazanan "kırmızılı kadın" fotoğrafı o gün çekildi.

 

 

48 İLDE 90 GÖSTERİ
Polis, 1 Haziran günü akşam saatlerinde Taksim Meydanı'nı göstericilere bırakmak zorunda kaldı. Direniş hızla Türkiye çapına yayıldı. AKP Hükümeti'ne karşı eylemlere yurt çapında 5 milyona yakın yurttaş katıldı. Ankara, İzmir, Mersin, İzmit, Konya, Manisa. Eskişehir, Adana, Samsun, Tunceli'ye kadar pek çok ilde eylemler sürdü. İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Topçu Kışlası Projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermek zorunda kaldı!
1 Haziran itibarıyla 48 ilde, 90'nın üzerinde gösteri yapıldığı açıklandı. Dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, 939 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Bir gün sonra eyleme katılan il sayısı 67’ye, eylem sayısı ise 235’e ulaştı. Gözaltına alınanların sayısı da bin 730 kişiye ulaşmıştı. 
TENCERE TAVA…
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fas ziyaretinde Gezi eylemlerine değinirken “Tencere tava, hep aynı hava” dedi. Erdoğan, olayların “iç ve dış bağlantılı, organize” olduğunu belirtti. Aynı gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise "Demokrasi demek sadece seçim değildir, mesajlar alınmıştır" açıklamasını yaptı. Gül’ün aynı gün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu kabul etmesi dikkat çekti.
4 Haziran günü Başbakan Vekili Bülent Arınç yaptığı açıklamada "O ilk olayda, çevre duyarlılığıyla hareket edenlere karşı yapılan aşırı şiddet gösterisi yanlıştır, haksızdır. O yurttaşlarımdan özür diliyorum" diyordu. 
8 Haziran günü GS, FB ve BJK taraftar grupları birleşip Taksim'e yürüdü. 10 Haziran günü ise İstanbul'da eylemcilerin sığındığı camiye ilişkin 'eylemciler birayla geldi, bira içti' iddiaları üzerine müftülük soruşturma başlattığı öğrenildi. Akşam saatlerinde Taksim’de çatışmalar yaşandı. Vali Mutlu 'Gezi'ye kesinlikle müdahale edilmeyecek' dedi. 
Üç haftaya yakın süren eylemlerde biri polis, sekiz kişi yaşamını yitirirken, 10 bine yakın insan yaralandı. Onlarca kişi tutuklandı ancak açılan davaların çoğu aklanmayla sonuçlandı.
Gezi, yakın tarihimizin en büyük kitlesel eylemi olarak belleğimizde yer aldı.

 

 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
68’in ilk şehidi 24 Mart 2024 | 305 Okunma Bir Türk Jakobeni: Talat Paşa 23 Mart 2024 | 1.301 Okunma CHP’de sağ sapma 17 Mart 2024 | 184 Okunma Bir kumpas davası: 28 Şubat 16 Mart 2024 | 258 Okunma HÜDA PAR’ın müjdesi! 10 Mart 2024 | 709 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar