Amerikancı faşist darbe

Neredeyse yarım yüzyıl oluyor. Yaşananlar tarihe, “12 Mart askeri müdahalesi” olarak geçti. “Amerikancı faşist darbe” de diyebiliriz. Aslında söz konusu olan tek bir darbe değil. Darbe içi darbeler, iç...

Neredeyse yarım yüzyıl oluyor. Yaşananlar tarihe, “12 Mart askeri müdahalesi” olarak geçti. “Amerikancı faşist darbe” de diyebiliriz. Aslında söz konusu olan tek bir darbe değil. Darbe içi darbeler, iç çatışmalar, ihanetler, tasfiyeler, ajan faaliyetleri ile dolu geçen birkaç yıllık bir süreç. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Gürler’in Cumhurbaşkanlığı’na aday olup da seçilemeyişine kadar, hatta ondan sonra da süren bir iktidar kavgası.

'KONTRGERİLLA'

12 Mart sürecinde siyasi literatürümüze yeni bir kavram girdi: Kontrgerilla! Kontrgerilla (ya da Gladyo) teorisyenleri, emperyalizme bağımlı iktidarların otoritesinin sarsılması halinde, geniş halk kitlelerine “reform” vaadinde bulunulmasını öneriyorlar. Bu da psikolojik savaşın bir yöntemi. 47 yıl önce Amerikancı müdahaleyi gerçekleştiren 12 Mart generalleri de muhtıralarına, “sosyal ve ekonomik sorunların çözülmesini” ve “reformlara bir an önce girişilmesini” yazmışlardı. Türkiye halkı, “reform” sözcüğünün en çok kullanıldığı bu dönemde en ağır baskıya uğradı.

Gladyo’nun ya da o zamanlar yaygın adıyla “Kontrgerilla”nın Türkiye’de açıkça ortaya çıktığı dönem 12 Mart dönemidir. Gladyo teorisyenlerinin önerileri ve yöntemleri ilk defa bu dönemde geniş ölçüde uygulandı. Bu faaliyetler bizzat dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Memduh Tağmaç tarafından yönetildi ve yönlendirildi.

GLADYO İKTİDARI

12 Mart döneminde Türkiye’de ilk kez Kontrgerilla iktidarı tamamen ele geçirdi. 12 Mart döneminin özellikleri Gladyo belgelerinde yazıldığı gibidir. Halka karşı terör, tertip ve kışkırtmalar “teoriye” uygun bir biçimde uygulanmıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mihri Belli 30 Mart 2024 | 320 Okunma 68’in ilk şehidi 24 Mart 2024 | 310 Okunma Bir Türk Jakobeni: Talat Paşa 23 Mart 2024 | 1.313 Okunma CHP’de sağ sapma 17 Mart 2024 | 185 Okunma Bir kumpas davası: 28 Şubat 16 Mart 2024 | 261 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar