Biz Che’yi çok sevmiştik!

“Dünya onu ‘Che’ olarak tanıdı. Oysa bu bir isim bile değil, Kübalı yoldaşlarının ona takılmak için kullandıkları bir seslenişti. Zira ErnestoGuevara, La Plata çevresinde doğan tüm...

“Dünya onu ‘Che’ olarak tanıdı. Oysa bu bir isim bile değil, Kübalı yoldaşlarının ona takılmak için kullandıkları bir seslenişti. Zira ErnestoGuevara, La Plata çevresinde doğan tüm Arjantinliler gibi ‘dost’ anlamına gelen ‘che’ seslenişini sık sık kullanırdı.” (Özgür Uyanık, Bilim ve Ütopya, Ekim 2016)

Dönemin Meclis Başkanı İsmail Kahraman 2016 yılında Che Guevara için “katil ve eşkıya” diyor, Che’yi “infazlar yaptığı bir katil kişilik” diye tanımlıyordu. AKP’nin dünyasında Che Guevara böyle biridir.

Küba'nın Ankara Büyükelçisi AlbertoGonzalesCasals, bu açıklamayı Küba devrimi ve Latin Amerika sembolüne saygısızlık olarak değerlendiriyor, “Küba’nın en büyük düşmanları bile böyle bir ifade kullanmadı” diyordu.

51 yıl önce öldürüldü. Che Guevara, sadece Küba’nın ve sadece Latin Amerika’nın değil, dünya sosyalist hareketinin devrimci tarihi mirasının dabir parçasıdır. ‘68’ kuşağını Mao Zedung ile birlikte belki de en çok etkileyen devrimci önderlerden biridir.

'ATATÜRK’ÜN KİTAPLARINI OKURDU'

Büyükelçi Casals, Kahraman’ın ‘katil' ve ‘eşkıya' olarak bahsettiği Che Guevara iç in “Atatürk'ün kitaplarını okuyordu" demişti. Che Guevara'nın oğlu CamiloGuevara da,  “Sonuçta tarih boyunca savaş verenler, birtakım insanlar tarafından karalanmıştır. Buna Atatürk de dahil" diye konuşuyordu. Che’nin fotoğraf sanatçısı oğlu Camilo, babasının Nazım Hikmet’in şiirlerini de bildiğini söylüyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
68’in ilk şehidi 24 Mart 2024 | 305 Okunma Bir Türk Jakobeni: Talat Paşa 23 Mart 2024 | 1.302 Okunma CHP’de sağ sapma 17 Mart 2024 | 184 Okunma Bir kumpas davası: 28 Şubat 16 Mart 2024 | 258 Okunma HÜDA PAR’ın müjdesi! 10 Mart 2024 | 710 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar