Madımak'ın canlı tanığı katliamı anlatıyor

Aziz Nesin 26 Mayıs 1993 günü, Salman Rüşdi’nin Şeytan Ayetleri kitabını çevirip Aydınlık Gazetesi’nde yayımlamaya başladı. Yayım, gericiler tarafından tepkiyle karşılandı.Pir Sultan Abdal...

Aziz Nesin 26 Mayıs 1993 günü, Salman Rüşdi’nin Şeytan Ayetleri kitabını çevirip Aydınlık Gazetesi’nde yayımlamaya başladı. Yayım, gericiler tarafından tepkiyle karşılandı.

Pir Sultan Abdal Şenlikleri’nin baş konuğuydu. İlk gün - 1 Temmuz- valinin de katıldığı bir toplantıda uzun bir konuşma yaptı. Nesin konuşma yaparken, Şeriatçılar da boş durmuyor ve “Bugün hesap günüdür” başlıklı bildiriler dağıtıyorlardı. Hakikat Gazetesi “Müslüman mahallesinde salyangoz sattılar” manşetini atmıştı.

Aydınlık Başyazarı Aziz Nesin, Sivas katliamından 2 yıl sonra aramızdan ayrıldı. Nesin Vakfı’nın bahçesine gömüldü. Vasiyeti üzerine tören yapılmadı. Aziz ağabeyi saygıyla, sevgiyle anıyoruz.

İŞTE AZİZ NESİN’İN KALEMİNDEN SİVAS KATLİAMI

“Ben Aziz Nesin. 1915 doğumluyum ve işin aslı yaşadığım toplumdan biraz farklı bir yapıdayım. Boyum kadar kitap yazmış, hayatımı yazmaktan kazanmış biriyim. Açık sözlüyüm, düşünürüm düşündüğümü söylerim. Bundandır ki, ömrümün uzun bir süresini ya hapishanelerde geçirdim ya ölümle burun buruna geldim. Ancak bir olay var ki yarası kapanmaz, kapanamaz.

“Tarihler 1 Temmuz 1993 idi. 4. Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’taydık. Daha şehre gelmeden, özellikle benim hakkımda bildiriler yayınlanmaya başlanmış, hedef gösterilmiştim. İlk günden itibaren gerginlik had safhadaydı. 2 Temmuz günü ise yerel gazetelerde kullanılan sözler, bir nevi olacakların habercisiydi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mihri Belli 30 Mart 2024 | 320 Okunma 68’in ilk şehidi 24 Mart 2024 | 310 Okunma Bir Türk Jakobeni: Talat Paşa 23 Mart 2024 | 1.314 Okunma CHP’de sağ sapma 17 Mart 2024 | 185 Okunma Bir kumpas davası: 28 Şubat 16 Mart 2024 | 261 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar